Google vine cu ideea în care a investit ani de zile: ce e Loon, serviciul care oferă internet din baloane
Google are multe investiții în domenii la care nu te-ai aștepta neapărat de la gigantul digital. Unul dintre servicii se numește Loon și are scopul de a oferi internet din baloane în zonele în care oamenii nu au acces la așa ceva.
O subdivizie a Alphabet – compania-mamă a Google – a lansat, după ani de zile de teste și investiții, serviciul Loon, prin care-și dorește să ducă internet în zonele în care oamenii nu au acum acces la așa ceva. Ideea e una inedită.
În vreme ce Musk oferă internet prin intermediul sateliților, Loon se bazează pe baloane. Da, fix cum ai auzit. Sunt baloane care se ridică la zeci de kilometri în aer și furnizează internet în zone defavorizate. Una dintre ele este Africa.
Google lansează Loon, serviciul care oferă internet din baloane
Locația aleasă de Loon pentru a-și lansa serviciul nu a fost aleasă în mod întâmplător. Au mers în Kenya, acolo unde au făcut un parteneriat cu operatorul local Telkom. Astfel, au fost lansate în aer 35 de baloane care acoperă cu semnal LTE aproximativ 50.000 kilometri pătrați.
Baloanele se ridică la o înălțime de aproximativ 20 kilometri, analizând în permanență condițiile atmosferice în vreme ce se deplasează folosind curenții stratosferici. Fiecare balon va sta în aer aproximativ 100 de zile înainte de a reveni la sol pentru inspecție, poate furniza internet direct sau poate juca rolul unui link în cadrul unei rețelei, pentru extinde aria acoperită.
Oficialii companiei spun că baloanele nu au rolul de a înlocui internetul prin satelit sau pe cel furnizat de la sol prin fibră optică ori antenă, ci de a crea un al treilea strat între cele două tipuri de conexiuni. Google refuză să le spună baloane și le numește vehicule zburătoare. Potrivit datelor oficiale, conexiunile au o viteză de 18.9Mbps pentru download, iar upload-ul ajunge la 4.74Mbps.
Există și nemulțumiți care susțin că Loon s-a lansat într-o zonă în care accesul la internet exista oricum. Dar nu e exclus ca, pe viitor, Loon să ajungă fix acolo unde e nevoie de conexiune la internet.
Idee furată?
Pe de altă parte, au existat critici la adresa Google referitoare la un posibil furt de idee. Space Data Corporation e o compania care a intentat deja un proces împotriva Google pe marginea acestui subiect.
Conform SDC, totul a început în 2007, când Larry Page, Sergey Brin și membrii ai echipei Google X s-au întâlnit cu oficialii Space Data Corporation în perspectiva unei posibile investiții din partea Google. Pentru că negocierile s-au desfășurat în spatele ușilor închise, ambele părți au semnat un NDA – Non Disclosure Agrement.
Respectivul document era menit să interzică atât dezvăluirea detaliilor negocierilor, cât și utilizarea tehnologiilor la care lucra SDC. Până la finele întâlniri, membrii Space Data au detaliat cum s-ar putea materializa în realitate proiectul baloanelor atmosferice folosite pentru răspândirea conexiunilor la internet. În teorie, acel gest ar fi trebuit de asemenea să fie acoperit de NDA.
Discuțiile s-au oprit, însă, iar Google nu a mai făcut nici o investiție în Space Data Corporation. Project Loon a devenit un proiect activ al companiei câțiva ani mai târziu.