Peste 2.500 de conturi Google au dispărut: de ce a decis ștergerea lor
Google anunță ștergerea a peste 2.500 de conturi de YouTube care aveau legături în China, în încercarea de a combate dezinformarea pe platforma de conținut video.
Compania a declarat că au întreprins o acțiune de eliminare a conturilor în perioada aprilie-iunie, ca parte a investigației continue asupra operațiunilor de influență venite din China.
Conținutul șters era de tip spam și doar o mică categorie includea și conținut cu tentă politică. Google nu a divulgat ai multe detalii despre canalele șterse. Informațiile suplimentare oferite de companie se îndreptau către activități asemănătoare identificate de Twitter și în analiza condusă de compania Graphika.
Tensiunea persistă de mult timp
Raportul prezentat de Google apare după ce tensiunile dintre China și SUA au crescut cu privire la rețelele sociale.
Printre acestea, compania chineză TikTok a primit termen limită din partea americană. Compania deținută de China are de ales între a vinde acțiunile către Microsoft până la jumătatea lunii septembrie și între interzicerea completă pe piața americană.
Îngrijorările în rândul populației americane legate de dezinformarea plantată cu ajutorul actorilor străini s-au conturat încă din 2016. Atunci, în timpul campaniei prezidențiale, actori legați de guvernul rus au invadat mediul rețelelor de socializare cu mesaje false.
Încă de atunci, companii precum Google și Facebook au început să emită rapoarte regulate ale activității lor de combatere a știrilor și mesajelor false și a propagandei online.
Reacția statului chinez asupra celor mai recente decizii ale statului american de a limita accesul informațiilor venite din partea actorilor străini este una deloc subtilă. Wang Yi, Ministrul de Externe al Chinei, îl acuză pe Pompeo de acte de bullying și de crearea unor noi diviziuni prin trasarea “unei cortine de fier” online. Oficialul chinez afirma că intenția americanilor este de “a-și păstra monopolul asupra domeniului tehnologiei, jefuind alte state de dreptul lor la dezvoltare”.