Google îți arată cine sunt românii care au respectat, într-adevăr, izolarea la domiciliu
În câteva zile se împlinește o lună de când România a intrat în stare de urgență. Google a făcut un raport prin care-ți arată cine a respectat cu adevărat măsurile impuse de autorități.
Pe 16 aprilie se împlinește o lună de când în România s-a decretat stare de urgență. Președintele Klaus Iohannis a spus că această situația va mai fi prelungită cu încă o lună, ceea ce înseamnă că abia după data de 15-16 mai am putea spera că măsurile vor fi relaxate, sub o formă sau alta. Și nimic nu e sigur la acest moment.
Google a venit cu un raport care arată care sunt județele în care românii și-au redus cel mai mult deplasările și unde au fost respectate, cu adevărat, restricțiile impuse de autorități. Iar rezultatele sunt surprinzătoare.
Datele au fost culese în perioada 16 februarie – 29 martie, iar cifrele sunt comparate cu perioada normală de dinaintea pandemiei – adică 3 ianuarie – 6 februarie 2020.
Cine a respectat izolarea, conform Google
Potrivit analizei Google, nu toată lumea a respectat interdicțiile impuse de autorități. Cum e normal, au existat diferențe între județe. Bucureștenii și ardelenii au fost cei care și-au limitat cel mai mult deplasările. Iar la polul opus se află Teleormanul.
Studiul arată că românii şi-au redus cam cu 81% ieşirile în scop recreativ precum frecventarea restaurantelor, cafenelelor și a mall-urilor. Evident că această scădere a fost forțată chiar de faptul că aceste locații s-au închis din ordinul autorităților. Indicele se referă şi la cumpărăturile care nu sunt esențiale cum ar fi hainele sau cărţile.
A scăzut, de asemenea, și mersul la magazine alimentare, la piaţă şi la farmacii cu 53%. În ceea ce privește timpul petrecut în parcuri și pieţe publice, s-a înregistrat o scădere de 60%. Aici ar fi de menționat faptul că parcurile au fost închise după declararea stării de urgență – cel puțin cele din București.
Cine a mai mers, totuși, la muncă
A scăzut, de asemenea, cu 72% prezența românilor în staţiile de transport în comun. Mersul la locul de muncă a scăzut cu numai 39% și a crescut cu 15% timpul petrecut în case. Locuitorii din Bucureşti, Braşov, Cluj, Covasna şi Suceava au ieșit cel mai rar în mall-uri, parcuri și muzee. În toate cele cinci judeţe, s-au redus cu 85 % ieşirile în scop recreativ.
Ardelenii au fost cei mai disciplinaţi la acest capitol, arată Google.
În centrul țării s-au observat scăderi cu peste 80%: Alba (83%), Braşov (85%), Cluj (85%), Covasna (85%), Sibiu (83%). Şi în Moldova au existat scăderi importante la acest indice: Suceava (85%), Iaşi (82%), Vrancea (81%), Bacău (80%), Galaţi (80%).
Locuitorii din Teleorman au avut în această perioadă cele mai multe vizite în magazine și cumpărături neesențiale. Ieșirile care nu sunt strict necesare au scăzut cu doar 56%, sub media celorlalte județe.