18 aug. 2020 | 11:10

Furtunile solare ne-ar putea „prăji” electronicele. Cât de gravă e problema?

ACTUALITATE
Furtunile solare ne-ar putea „prăji” electronicele. Cât de gravă e problema?

O echipă de oameni de știință avertizează că, dacă Soarele va dezlănțui un tip puternic de furtună, numit „ejectare de masă coronală” în direcția Pământului, ar putea distruge complet întreaga noastră infrastructură electronică.

Acest fenomen nu e ceva ce noi, muritorii de rând, am putea să oprim, dar cercetătorii Institutului de Știință și Tehnologie din Skolkovo doresc să ne îmbunătățească capacitatea de a prognoza vremea spațială, astfel încât să putem primi cel puțin un avertisment.

Cum se pot detecta aceste furtuni solare

Pentru a „prezice” aceste furtuni solare, oamenii de știință încă trebuie să înțeleagă cum funcționează, de fapt. În acest sens, oamenii de știință au publicat săptămâna trecută cercetări în The Astrophysical Journal nu numai despre mecanica furtunilor, ci și despre modul în care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului.

Ejecțiile de masă coronală sunt printre cele mai energetice fenomene eruptive din sistemul solar și principala sursă a evenimentelor meteorologice spațiale majore. Nori uriași de plasmă și flux magnetic sunt expulzați din atmosfera soarelui în spațiul înconjurător, cu viteze cuprinse între 100 și 3.500 km/s.

Acești nori gigantici cu plasmă solară și valurile de șoc puternice care îi însoțesc pot ajunge pe planeta noastră în mai puțin de o zi, provocând furtuni geomagnetice severe care prezintă pericole pentru astronauți și tehnologie, în spațiu și pe Pământ.

Aceste interacțiuni, avertizează ei, ar fi îngrozitoare. Ultima dată când Pământul a fost lovit de o expulzare a masei coronale a fost în 1859 – furtuna a distrus rețelele de telegraf din America de Nord și Europa, potrivit unui comunicat de presă. Dacă astăzi se va întâmpla la fel, probabil că va provoca pagube de miliarde de dolari la electronica și sateliții noștri, oprirea internetului, radioului și a altor rețele de comunicații.

Cel puțin, o prognoză a spațiului ne-ar oferi ceva timp de pregătire. „Societatea noastră tehnologică modernă trebuie să ia acest lucru în serios, să studieze evenimentele meteorologice spațiale extreme și să înțeleagă, de asemenea, toate subtilitățile interacțiunilor dintre Soare și Pământ”, a declarat cercetătorul Skoltech, Tatiana Podladchikova, în comunicat.