17 dec. 2020 | 10:22

Frenezia Bitcoin, din nou la modă: cât a ajuns să valoreze criptomoneda

ACTUALITATE
Frenezia Bitcoin, din nou la modă: cât a ajuns să valoreze criptomoneda

Bitcoin e cea mai cunoscută monedă virtuală și se pare că, pe final de an, interesul investitorilor e din nou crescut.

Bitcoin se bucură din nou de interes din partea celor care caută să se îmbogățească peste noapte. Criptomoneda a depășit pragul de 20.000 de dolari, o premieră de la lansarea sa, adică în urmă cu 12 ani. Valoarea monedei crește, iar ultimul salt a fost undeva la șapte procente.

Astfel, Bitcoin a ajuns să valoreze nu mai puțin de 20.790 de dolari. E clar un interes uriaș în această piață și mulți care pariază pe criptomonede susțin că adoptarea lor va fi una la scară largă în viitor. Unii, ca de obicei, sunt sceptici și preferă să se uite la întregul tablou.

Bitcoin a sărit de pragul de 20.000 de dolari

Dacă stai să analizezi cu atenție piața criptomonedelor, vei vedea că astfel de oscilații sunt generate, de fapt, de mutările mari de capital. De remarcă că Bitcoin a crescut după ce un fond britanic – Ruffer Investment Management – a plasat circa 675 milioane dolari din averile clienților săi în Bitcoin. Dacă se întâmplă asta, atunci clar e un semnal că piața e una de încredere.

“Avem o linie nouă în nisip, iar atenția se mută către următorul număr rotund, la 30.000 dolari. Este începutul unui nou capitol pentru bitcoin”, a comentat Antoni Trenchev, cofondator și managing partner la creditorul în criptomonede Nexo.

Dar poate fi și o diversiune. Cei extaziați afirmă că a venit momentul Bitcoin, dar există și puncte de vedere rezervate care își aduc aminte momentul din 2018, când Bitcoin se dusese tot spre 20.000 de dolari. În câteva luni, s-a prăbușit la aproximativ 3.000 de dolari. E o piață extrem de volatilă tocmai pentru că evoluția criptomonedelor e bazată pe încrede și doar atât.

Există interes – valoarea crește. Invers, valoarea se duce la vale.

Odată cu succesul, însă, apar și amenințările. Ceea ce înseamnă că infractorii cibernetici stau cu ochii și pe monedele virtuale.

”În 2021, este posibil ca mulţi criminali cibernetici să fie mult mai atenţi la Bitcoin, în timp ce alţi atacatori cibernetici vor trece la criptomonede de tranzit atunci când vor cere victimelor să plătească pentru intimitatea lor. În plus, practicile de extorcare vor deveni şi mai răspândite, fie ca parte a atacurilor DDoS sau ransomware, operatorii acestora din urmă consolidând şi folosind exploit-uri avansate pentru a-şi ataca victimele”, estimează reprezentanţii Kaspersky, cu privire la schimbările anticipate în peisajul ameninţărilor din sectorul financiar.