07 sept. 2020 | 12:55

FOTO Imagini impresionante cu Soarele și cât de înfricoșătoare e structura sa

ACTUALITATE
FOTO Imagini impresionante cu Soarele și cât de înfricoșătoare e structura sa

Cel mai mare telescop solar din Europa a lansat imagini de prim plan fără precedent ale Soarelui – și sunt puțin terifiante.

GREGOR, un telescop controlat de o echipă de oameni de știință germani de la Observatorul Teide din Spania, a obținut noi imagini de înaltă rezoluție ale structurii complexe a Soarelui – cele mai bune captate vreodată de un telescop european, au spus oamenii de știință.

Cercetătorii au atribuit detaliile nemaivăzute ale imaginilor unei reproiectări majore a telescopului de către oamenii de știință și inginerilor de la Institutul Leibniz pentru Fizică Solară (KIS). Noua optică le permite oamenilor de știință să studieze câmpurile magnetice, convecția, turbulența, erupțiile solare și petele solare mai detaliat decât oricând.

Oamenii de știință au spus, de asemenea, că, folosind GREGOR, pot studia detalii de până la 30 de mile pe suprafața Soarelui – o mică parte din diametrul său de 865.000 de mile. „Este ca și cum ai vedea un ac pe un teren de fotbal perfect ascuțit de la o distanță de un kilometru”, au spus cercetătorii.

Imagini în premieră ale suprafeței Soarelui

Soarele este predispus la o serie de fenomene, de la petele solare la furtuni solare și erupții – multe dintre acestea fiind conduse de câmpul său magnetic intens. Nu se înțeleg prea multe despre câmpul magnetic în sine, astfel încât imaginile de aproape ale suprafeței Soarelui sunt cruciale pentru a-i dezvălui complexitatea.

Fotografiile arată detalii „uimitoare” despre evoluția petelor solare și a structurilor complexe din plasma solară, au spus cercetătorii. Petele solare sunt zone temporar mai întunecate din cauza temperaturii reduse a suprafeței, cauzată de fluxul câmpului magnetic. „Acesta a fost un proiect foarte interesant, dar și extrem de provocator. În doar un an am reproiectat complet optica, mecanica și electronica pentru a obține cea mai bună calitate a imaginii”, a declarat dr. Lucia Kleint, care a condus proiectul.

Cercetările echipei au fost inițial oprite din cauza epidemiei coronavirusului, dar cercetătorii au spus că sunt dornici să se întoarcă la laborator când Spania a redeschis activitatea în iulie.

Astfel, aflând despre activitatea magnetică a soarelui, oamenii de știință vor putea să consilieze mai bine despre cum să protejăm tehnologia, cum ar fi sateliții și planeta noastră de activitatea solară. „Proiectul a fost destul de riscant, deoarece astfel de modernizări ale telescopului durează de obicei ani, dar munca excelentă în echipă și planificarea minuțioasă au dus la acest succes”, a spus dr. Svetlana Berdyugina, directorul KIS. „Acum avem un instrument puternic pentru rezolvarea puzzle-urilor de pe Soare”.