Cum a „tratat” Firea pandemia, de la rugăciune citită de pe telefon la promisiuni nerespectate
Gabriela Firea era pe final de mandat, teoretic, dar alegerile locale s-au amânat, așa că mandatul său, la fel ca al celorlalți primari din țară, a fost prelungit. Pe toată durata pandemiei, a vrut să arate că se implică să rezolve problemele bucureștenilor. Și a apelat la mai multe metode.
Teoretic, peste câteva luni, Gabriela Firea ar fi trebuit să-și încheie mandatul de primar, primul din cariera sa. Ar fi dorit să candideze pentru încă unul și probabil că o va face atunci când va fi stabilită noua dată a alegerilor locale. În toată această perioadă, însă, a tras tare pentru a fi sigură că are șanse reale pentru al doilea mandat.
A venit cu promisiuni legate de testarea bucureștenilor, a anulat taxa Oxigen – pe care chiar edilul-șef o promovase, dar a simțit nevoie să marcheze și începutul săptămânii de dinainte de Paște.
Iată câteva momente din ceea ce presupun ultimele luni de mandat ale primarului-general al Capitalei.
Gabriela Firea și testarea bucureștenilor
Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, a fost primul care a avansat ideea testării tuturor bucureștenilor. Portavocea mesajului a fost însăși Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, care a anunțat o înțelegere cu Adrian Streinu-Cercel, directorul de la Matei Balș.
S-a vorbit, în primă fază, de testarea tuturor bucureștenilor, un plan total nerealist. Apoi s-a venit cu ideea de a testa un eșantion reprezentativ de aproximativ 10.000 de bucureșteni. Și acolo s-au blocat discuțiile.
Pentru că, în realitate, nu s-a întâmplat, de fapt, nimic.
Primarul-general insistă că testele sunt cumpărate, că se pot face, dar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, intervenea și spunea clar că nu va semna niciodată un astfel de demers. Ideea a rămas în aer, evident, și sunt slabe speranțe că se va întâmpla vreodată acest lucru. Mai ales că lucrurile avansează oricum greu și la nivel național.
Gabriela Firea a căutat imagine. Și doar atât. Primarul-general a fost acuzat că face doar un joc electoral și atât.
Nimeni nu a reușit să-i contrazică pe aceștia cu argumente valide și singura care ar fi putut face acest lucru ar fi fost chiar Gabriela Firea. Dacă, evident, începea testarea bucureștenilor, așa cum a promis.
Mai puține autobuze și tramvaie
Tot pe la începutul pandemiei, Gabriela Firea a decis ca STB să reducă parcul auto. Astfel, numărul autobuzelor și tramvaielor din București a fost diminuat, invocându-se numărul mic de pasageri, în condițiile în care multă lume stă acasă. Ceea ce a adevărat.
Dar la fel de adevărat e că dacă se păstra același număr – sau aproximativ același număr – călătorii ar fi putut respecta un minim de distanță socială, lucru recomandat în toate anunțurile oficialilor. În total, parcul auto a fost redus cu până la 40% față de situația normală, dar nu a fost suspendată nicio linie.
Decizia a fost luată în două etape, cea mai recentă dintre ele la 1 aprilie.
Taxa Oxigen
Un proiect cu care Gabriela Firea a defilat anul trecut și prin care-și propunea să elimine mașinile vechi și poluante de pe străzile Bucureștiului. E drept că lucrurile s-au derulat înaintea pandemiei, dar proiectul merită menționat pentru că se suprapune cu finalul de mandat.
La fel ca această criză generată de coronavirus.
La început de an, primarul a dat înapoi, a organizat un referendum pe Facebook (după ce proiectul fusese votat) și a decis să abroge această taxă. Din nou, au fost voci care au spus că Firea a pus carul înaintea boilor și că și-a dat seama că e riscant, din punct de vedere electoral, să implementeze un astfel de proiect chiar înainte de alegeri.
Plus că, din punct de vedere logistic, era imposibil de implementat un asemenea proiect într-un termen atât de scurt pe cât se dorea.
Din nou, Gabriela Firea s-a jucat cu promisiunile și cu nervii bucureștenilor.
Primarul și rugăciunea citită de pe telefon
Primarul Gabriela Firea e cunoscută pentru apropierea față de lumea bisericească. Nu scapă niciodată ocazia de a-și declara credința public alături de familie. Mai mult, a fost acuzată în repetate rânduri că a direcționat, fără vreun motiv real, fonduri importante din bugetul Capitalei către cultele religioase.
Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului e doar unul dintre ele.
Primarul-general al Capitalei nu avea cum să nu marcheze, așadar, intrarea în Săptăma Patimilor. A postat pe Facebook (vezi mai jos) un clip în care spune o rugăciune alături de soțul său, nimeni altul decât primarul din Voluntari – Florentin Pandele. Clipul a strâns, în câteva ore, sute de comentarii și share-uri, dar și mii de vizualizări.
Mulți bucureșteni i-au atras atenția edilului-șef că pagina de Facebook pe care a fost postat clipul era rezervată, în mare parte, activității de primar și că gestul a fost, poate, pe alocuri, deplasat. Mai mult, majoritatea celor care au comentat au observat că rugăciunea este citită de pe telefon.
Posibil ca primarul să fi căutat să-și sensibilizeze electoratul cu convingeri religioase puternice. Dar, după cum poți vedea în secțiunea de comentarii, n-au lipsit deloc criticile.
Ce a ieșit – poți vedea mai jos:
De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, primarul-general a căutat și să ia pulsul spitalelor din Capitală și să ia legătura cu medicii aflați în prima linie. Tot pe pagina de Facebook unde a fost postat clipul cu rugăciunea apar poze și relatări de la vizitele făcute de primarul-general în mai multe unități medicale din București.
De asemenea, sunt menționate măsurile inițiate de Primăria Capitalei prin Direcția de Asistență Socială, care vin în sprijinul persoanelor vârstnice sau care au nevoie de ajutor în această perioadă.
Contul Gabrielei Firea de pe Facebook are peste jumătate de milion de urmăritori.
Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.