24 nov. 2020 | 17:16

Facebook va fi interzis în această țară, pentru ca “unitatea națională” să fie protejată

ACTUALITATE
Facebook va fi interzis în această țară, pentru ca “unitatea națională” să fie protejată

Guvernul Insulelor Solomon și-a apărat decizia de a pune o interdicție temporară pe Facebook, o mișcare pe care o dedică unei încercări de combatere a agresiunii cibernetice și a defăimării online.

Interdicția nu a intrat încă în vigoare, însă a stârnit păreri contrariate în mediul online, după ce a fost anunțată săptămâna trecută.

Oficialii comunicațiilor sunt așteptați să se întâlnească cu furnizorii de internet și telecomunicații din Insulele Solomon pentru a discuta despre modul în care vor bloca cea mai mare rețea de socializare din lume.

 

Cum au de gând să interzică cea mai mare rețea de socializare?

Premierul Manasseh Sogavare a declarat Parlamentului că interdicția este necesară pentru a păstra unitatea națională.

“Cyberbullying-ul pe Facebook este răspândit, oamenii au fost defăimați de utilizatorii care folosesc nume false și reputația oamenilor acumulată de-a lungul anilor este distrusă în câteva minute”, a spus el.

“Avem datoria de a cultiva unitatea națională și coexistența fericită a poporului nostru. Facebook subminează eforturile de unire ale acestei țări.”

Sogavare a declarat că interdicția planificată vizează în principal tinerii, dar a spus că are drept scop protejarea lor împotriva “limbajului abuziv” și nu reprezintă o încercare de a-i reduce pe aceștia la tăcere.

Detaliile tehnice exacte despre modul în care ar funcționa interdicția – dacă ar presupune utilizarea unui firewall, de exemplu – sunt încă discutate.

Facebook este o linie de salvare pentru diaspora Insulelor Solomon

Interdicția temporară va rămâne în vigoare până când vor putea fi adoptate legi care ar reglementa comportamentul utilizatorilor pe Facebook.

Până atunci, efectele vor fi resimțite în special de către cetățenii care nu mai locuiesc în Insulele Solomon, dar au rude care au rămas acolo.

Tarifele din telecomunicații ajung până la 2 dolari pe minut pentru un apel din Australia în Insulele Solomon, așa că rețelele de socializare erau soluția pe care mulți o preferau.

Decizia apare în urma unui conflict

Cu câteva săptămâni în urmă, guvernul din Insulele Solomon s-a confruntat cu critici privind documentele divulgate pe Facebook care arătau cum s-au cheltuit fondurile COVID-19 pentru redresarea economică.

Ruth Liloqula, șeful grupului anticorupție Transparency Insulele Solomon, a declarat că este de părere că astfel de scurgeri sunt motivul real al interdicției. Astfel de interdicții pot fi un indiciu că “Guvernul nostru devine foarte autoritar”, a explicat acesta.

Ministrul comunicațiilor, Peter Shanel Agovaka, a respins această afirmație și a declarat că libertatea de exprimare nu va fi subminată, deoarece ziarele și alte mijloace de comunicare vor fi în continuare disponibile.

Facebook a declarat că se adresează oficialilor locali pentru a discuta despre această mișcare, despre care a spus că va “avea impact asupra a mii de oameni din Insulele Solomon care folosesc serviciile noastre pentru a se conecta și a participa la discuții importante în Pacific”.

Nu este prima dată când un guvern din Pacific amenință să blocheze site-ul social media – liderii din Papua Noua Guinee, Fiji și Samoa au considerat toți aceeași abordare.

De asemenea, și alte guverne decid reglementarea rețelelor sociale din motive mai mult sau mai puțin juste. Putem să amintim aici de legile de reglementare din Turcia.

Tendințele din ce în ce mai frecvente de reglementare sau interdicțiile referitoare la utilizarea rețelelor social media, marchează totuși o schimbare în ceea ce privește amenințările cu care se confruntă diferite state.

Dacă acum un deceniu, rezistența sau opoziția față de deciziile unui guvern nu era atât de răspândită, în prezent, rețelele de socializare pot fi instrumentul perfect de propagare a acestor comportamente.

Cu toate acestea, nu putem să nu ne referim și la riscurile presupuse de utilizarea neadecvată a rețelelor de socializare, care pot afecta decizii și, într-adevăr, pot reprezenta amenințări la adresa integrității persoanelor.