Facebook ia o măsură radicală ca să rezolve una dintre cele mai mari probleme

Facebook ia o măsură radicală ca să rezolve una dintre cele mai mari probleme

Facebook spune că grupurile dedicate subiectelor legate de sănătate nu mai sunt eligibile să apară în recomandări. Actualizarea face parte din ultimul efort al companiei de a combate dezinformarea.

„Pentru a acorda prioritate conectării oamenilor cu informații corecte despre sănătate, începem să nu mai prezentăm grupuri de sănătate în recomandări”, scrie Facebook într-un comunicat. Facebook remarcă faptul că utilizatorii vor putea în continuare să caute aceste grupuri și să-i invite pe alții să se alăture acestora, dar că aceste grupuri nu vor mai apărea în categoria de sugestii.

Grupurile de pe Facebook, în special cele care se ocupă de subiecte legate de sănătate, sunt de mult timp problematice pentru companie. Grupurile dedicate teoriilor conspirației anti-vaccin, de exemplu, au fost, de asemenea, legate de dezinformarea QAnon și COVID-19 – adesea prin propunerile algoritmice ale companiei. Mark Zuckerberg a declarat recent că platforma nu va elimina posturile anti-vaccin la fel ca în cazul dezinformării COVID-19.

Vorbind despre QAnon, Facebook spune că face un pas suplimentar pentru a împiedica răspândirea grupurilor asociate teoriei conspirației prin „reducerea conținutului acestora în News Feed”. Compania a eliminat anterior sute de grupuri asociate mișcării, dar nu a eliminat complet prezența acesteia.

Dacă singurul administrator al unui grup pleacă, compania va sugera rolul unor membri ai grupului. Dacă nimeni nu acceptă, compania va arhiva definitiv grupul. În cele din urmă, Facebook va arhiva acum grupuri care nu mai au un administrator activ. „În următoarele săptămâni, vom începe să arhivăm grupuri care au rămas fără administrator de ceva timp”, scrie Facebook. În viitor, compania va recomanda roluri de administrator membrilor grupurilor fără unul înainte de arhivare.

Facebook încearcă să țină sub control informațiile false care apar pe platforma sa

Facebook remarcă faptul că sancționează grupurile care împărtășesc în mod repetat afirmații false care sunt respinse de verificatorii de fapt și că a eliminat peste un milion de grupuri în ultimul an pentru abateri repetate sau încălcarea regulilor sale. Dar criticii au spus de mult că Facebook nu face suficient în această privință – cazuri care au fost legate de dezinformare, hărțuire și amenințări de violență.

Rețeaua socială s-a străduit însă de mult timp să combată dezinformarea virală cu privire la pandemie. Facebook a făcut recent încă un pas pentru a îngreuna răspândirea informațiilor neadevărate despre pandemia coronavirusului. Rețeaua socială a început să afișeze un pop-up care apare de fiecare dată când un utilizator distribuie un link către conținut despre COVID-19.

Notificarea va include un link către centrul de informare al coronavirusului al Facebook și va include detalii despre vechimea articolului și când a fost distribuit pentru prima dată. Facebook a lansat o actualizare similar luna trecută, care dă avertismente similare atunci când utilizatorii împărtășesc articole din știri mai vechi.

Facebook speră astfel să încetinească răspândirea informațiilor depășite sau mai puțin credibile. „Notificarea va ajuta oamenii să înțeleagă cât de recentă e o știre, dar și sursa conținutului înainte să o share-uiască”, scrie Facebook într-o actualizare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: