De ce semnalele repetitive trimise din spațiu n-au nicio legătură cu extratereștrii
Cercetătorii au descoperit un semnal radio care ajunge pe Pământ la intervale regulate, odată la fiecare 16 zile, însă asta nu înseamnă că extratereștrii încearcă să comunice cu noi.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că semnalul recent descoperit urmărește un model exact: la fiecare 16.35 zile, emite semnale în fiecare oră, timp de patru zile. După aceea, rămâne tăcut pentru următoarele 12 zile și o ia apoi de la început. Partea și mai interesantă e că acestea vin dintr-o altă galaxie.
Au mai existat și alte exemple în trecut de semnale radio de tip FRB (fast radio bursts) care provin din spațiu. Acestea durează aproximativ o milisecundă și, câteodată, se repetă. Cam asta se cunoștea până recent despre acestea. Doar în cazul a cinci semnale, din peste 100, s-a detectat și galaxia-sursă.
Telescoapele radio le-au detectat pentru prima dată în 2007. De atunci, cercetătorii au mai înregistrat câteva zeci, dar nu suficient de multe pentru a ajunge la o concluzie convingătoare legată de ce anume le provoacă.
Multe persoane le cataloghează drept încercări de comunicare ale extratereștrilor. Majoritatea oamenilor de știință spun că, cel mai probabil, nu este cazul.
Partea proastă e că și unii oameni de știință contribuie la întărirea ideii că viața extraterestră este, de fapt, sursa acestor semnale. De exemplu, în 2017, unii fizicieni au sugerat că aceste semnale radio ar putea fi produse de radiații care s-ar scurge din sistemele de propulsie de pe navele spațiale ale extratereștrilor. Totuși, faptul că nu există o explicație concretă nu înseamnă că ar trebui să ajungem la concluzia că sursa ar fi, de fapt, extratereștrii care încearcă să ne contacteze.
E interesant de punctat faptul că unii oameni de știință nu exclud această teorie, numai că viața extraterestră rămâne doar una dintre potențialele explicații. Există, totuși, teorii mult mai plauzibile care ar explica proveniența acestor semnale radio.
De ce semnalele radio trimise din spațiu n-ar avea legătură cu extratereștrii
Majoritatea oamenilor de știință contestă implicarea extratereștrilor în emiterea acestor semnale.
Unul dintre argumente este reprezentat de varietatea de locații și distanțe implicate în proces. Dintre toate semnalele radio de tip FRB care au fost localizate până acum, unele s-au produs la câteva miliarde de ani lumină, altele la „doar” câteva sute de milioane.
Seth Shostak, astronom în cadrul Search for Extra-Terrestrial Intelligence (SETI), spue că acesta este un motiv suficient de convingător pentru a comabte ipoteza conform căreia FRB-urile sunt, de fapt, comunicări extraterestre. Acesta susține că ființele extratereste ar trebui să fie extrem de bine organizați pentru a putea face acest lucru. Pentru asta, cel puțin 100 de specii extraterestre diferite ar trebui să fie suficient de avansate din punct de vedere tehnologic pentru a produce un semnal suficient de puternic care să călătorească atât de departe în spațiu și pentru a fi detectat de către oamenii de pe Pământ.
Ca să-ți dai seama mai bine, ia în considerare evoluția în acest domeniu care a avut loc pe Pământ. Umanitatea a reușit să dezvolte suficient de mult tehnologia pentru a trimite semnale radio în spațiu abia acum 125 de ani. Asta înseamnă că orice transmisie radio de pe Pământ ar fi călătorit la maximum 125 de ani-lumină. Până când semnalul s-a propagat atât de departe, ar fi devenit prea rarefiat pentru a fi detectat.
Acest lucru nu înseamnă că e imposibil ca extratereștrii ar putea fi mai avansați decât oamenii de pe Pământ. Totuși, pentru ca aceste semnale să fie posibile, toate civilizațiile extraterestre ar fi trebuit să-și dezvolte tehnologiile în exact același timp, pentru ca semnalele lor să ajungă pe Pământ în același interval de ani.
Chiar dacă ar exista ființe extraterestre, aceste semnale radio n-au legătură cu acestea
Andy Howell, astronom în cadrul Las Cumbres Observatory din University of California Santa Barbara, oferă și el mai multe argumente care-ți arată că semnalele radio nu vin de la extratereștrii. Unul dintre acestea se referă la procesul de detectare a frecvențelor. Prin intermediul acestora, experții încearcă să detecteze cât de departe ar fi aceste semnale de tip FRB. Rezultatele la care au ajuns au fost destul de consistente cu distanțele propriu-zise, ceea ce ar însemna că procesul ar fi unul natural. În cazul unei comunicări încercate de viața extraterestră, procesul ar fi ceva mai nenatural.
E greu de crezut că dintre toate planetele și galaxiile din Univers, ființele umane de pe Pământ sunt singurele organisme vii. Numai că, până în prezent, nu avem nicio dovadă concretă care să demonstreze că există și alte civilizații inteligente pe undeva prin spațiu și cu atât mai puține dovezi că acestea încearcă să comunice cu noi.