07 mai 2020 | 10:55

Explicația OMS pentru persoanele vindecate și retestate pozitiv: de ce nu trebuie să ne îngrijorăm

ACTUALITATE
Explicația OMS pentru persoanele vindecate și retestate pozitiv: de ce nu trebuie să ne îngrijorăm

În ultimele luni, în fiecare colț al mapamondului, mai multe persoane vindecate de coronavirus au fost retestate pozitiv. Cercetătorii nu au avut o explicație pentru acest fenomen, până acum.

În mod normal, o persoană care s-a îmbolnăvit cu un virus precum Covid-19 ar trebui să fie imună la el, cel puțin pentru o anumită perioadă de timp. Din acest motiv, în Germania au fost instaurate certificate de imunitate acordate celor care au avut deja boala. Această realitate a fost însă zdruncinată în momentul în care unii bolnavi de coronavirus care s-au vindecat au fost retestați pozitiv.

Organizația Mondială a Sănătății are o explicație pentru acel fenomen și este una îmbucurătoare. În primul rând, deși acei oameni au fost retestați pozitiv, nu mai sunt contagioși. În opinia experților OMS, ei nu s-au reinfectat, ci s-a petrecut un proces prin care au ieșit la suprafață ”celulele moarte” care au persistat în plămâni după vindecare.

„Din ceea ce știm astăzi, pe baza unor date foarte recente, se pare că acești pacienți expulzează material care a persistat în plămâni ca parte a fazei de recuperare”, a spus organizația pentru AFP. „Trebuie să colectăm în mod sistematic eșantioane pentru a înțelege mai bine cât timp au adăpostit virusul viu”, spune OMS, adăugând că doar pentru că virusul este viu nu înseamnă că poate fi transmis cuiva.

Se vor realiza în continuare studii pe marginea acestui subiect, dar concluzia momentană este că diagnosticul pozitiv este generat de celulele moarte din plămânii celor vindecați, celule care nu pot infectați pe altcineva.  „A fi imunizat înseamă că ai dezvoltat un răspuns imunitar împotriva virusului care îți permite să-l elimini. Și cum răspunsul imunitar are o memorie, acest lucru nu vă permite să fiți reinfectați de același virus mai târziu”, explică Eric Vivier, profesor de imunologie în Marsilia.

Același cercetător a confirmat că, pentru a fi imun la un virus precum SARS-COV-2, după infectare, trebuie să treacă aproximativ 3 săptămâni pentru a avea o cantitate suficientă de anticorpi protectori. După aceea, câștigi câteva luni de imunitate, imunitatea permanentă fiind improbabilă.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele