20 nov. 2020 | 11:56

Elon Musk vrea să facă primul oraș pe Marte până în 2050. Cum crede că va reuși?

ACTUALITATE
Elon Musk vrea să facă primul oraș pe Marte până în 2050. Cum crede că va reuși?

CEO-ul SpaceX, Elon Musk, are câteva planuri ambițioase de a transforma umanitatea într-o specie multiplanetară. Oricât de SF ar suna asta.

Cu ajutorul unei flote de nave spațiale Starship, miliardarul vrea să stabilească o bază permanentă pe Marte, cu un milion de oameni, până în 2050.

Musk își dezvăluie public viziunea futuristă

„Viața va fi pe Marte în cupole de sticlă la început”, a scris Musk într-un tweet, răspunzând la o întrebare despre cum va arăta viața pe Marte. „În cele din urmă, Marte va susține viața, ca Pământul”, spune el.

Oamenii de știință și autorii de science fiction au sugerat de mult că terraformarea (de la „Terra” și „formare” – este o idee, devenită ulterior un concept, lansat inițial de autorii de literatură științifico-fantastică, îmbrățișat ulterior de adepții ingineriei planetare și ai celei galactice, care presupune modelarea geografică, atmosferică și ecologică a unor planete asemănătoare Pământului în scopul colonizării și locuirii acestora de către oameni) ar putea permite oamenilor să respire pe suprafața marțiană.

Această viziune este încă un vis îndepărtat – mult mai îndepărtat decât primele baze marțiene, potrivit lui Musk

„Terraformarea va fi prea lentă pentru a fi relevantă în viața noastră”, a scris Musk într-un tweet. „Cu toate acestea, putem stabili o bază umană acolo în zilele noastre. Cel puțin o viitoare civilizație spațială. Descoperirea ruinelor noastre va fi impresionantă. Faptul că oamenii au ajuns atât de departe e un lucru uimitor care va dăinui”, spune Musk.

Terraformarea planetei Marte este într-adevăr o idee foarte ambițioasă. O analiză făcută anul trecut a concluzionat că ar putea necesita 3.500 de focoase nucleare în fiecare zi, pentru a crește presiunea atmosferică a lui Marte până la niveluri respirabile și pentru a topi calotele de gheață ale planetei, pentru a elibera dioxid de carbon, care va fi apoi prins sub formă de gaze cu efect de seră.

Dar există un mare obstacol în acest plan – radiația ar transforma suprafața locuibilă

Un studiu din 2018 a concluzionat că pur și simplu nu există suficient dioxid de carbon pe Planeta Roșie pentru a ridica suficient presiunea atmosferică, ca oamenii să poată respira.

Dar aceste limitări nu-l vor împiedica pe Musk, după cum declară chiar el, să-și urmărească visul de a stabili o bază permanentă acolo. Musk a susținut că, cu ajutorul a o mie de nave spațiale Starship, rachetele masive vor fi capabile să transporte o sută de tone de marfă sau o sută de pasageri între planete.

Astfel, ar putea fi stabilit „un oraș Marte durabil”. Aproximativ o sută de vehicule ar trebui să transporte o sută de tone de marfă la fiecare doi ani, conform calculelor lui Musk, pentru a duce la capăt planul.

„A ajunge pe Marte nu este problema fundamentală”, a spus el în timpul unui summit virtual „Humans to Mars”. „Problema fundamentală este construirea unei baze, construirea unui oraș pe Marte care să se autosusțină”, a adăugat el. „Vreau să subliniez, acesta este un lucru foarte greu, periculos și dificil. Nu e pentru cei slabi de inimă. Sunt șanse mari să mori. Și va fi foarte greu și dur, dar va fi glorios dacă va funcționa”.

Ambiția antreprenorului este mare – sau cel puțin strategia sa de marketing

„Dacă nu ne îmbunătățim ritmul de progres, cu siguranță voi fi mort înainte să mergem pe Marte”, a spus Musk în timpul conferinței Satellite 2020 de la Washington.

Compania sa spațială a parcurs un drum lung și anevoios transformând Starship într-o realitate. Mai multe prototipuri au ajuns deja pe cer, deși doar la o înălțime de aproximativ 153 de metri. În următoarele săptămâni, primul prototip va încerca să zboare la o altitudine de 14 kilometri.

Dacă totul merge în conformitate cu planul ambițios al lui Musk, prima navă Starship își va face drum spre Marte imediat după 2024.