28 dec. 2020 | 10:30

Din dioxid de carbon în combustibil pentru avion: premiera care ar putea salva planeta de poluare

ACTUALITATE
Din dioxid de carbon în combustibil pentru avion: premiera care ar putea salva planeta de poluare

Oamenii de știință au reușit pentru prima oară să transforme dioxid de carbon sau CO2 în combustibil pentru avioane. Cu un pic de noroc, soluția ar putea facilita zborurile cu emisii zero.

Călătoriile aeriene reprezintă o sursă semnificativă de poluare la nivel global, dar un nou efort științific s-ar putea să le micșoreze impactul asupra mediului. În contextul în care va mai dura mult până când zborurile cu avioane electrice vor deveni un standard la nivel mondial, această soluție dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Oxford reprezintă o minune.

Marele avantaj al acestei transformări este că facilitează micșorarea impactului asupra mediului chiar și în cazul aeronavelor vechi sau foarte vechi. Tehnica perfecționată la Oxford inversează procesul de ardere a combustibilului bazându-se pe metoda combustiei organice. Echipa a încălzit un amestec de acid citric, hidrogen și un catalist format din fier, mangan și potasiu pentru a transforma dioxidul de carbon într-un combustibil perfect pentru propulsarea avioanelor.

Deși sună foarte științific, iar efortul din spatele acestei inițiative a fost unul de lungă durată, abordare este una cu costuri minime și un grad redus de complexitate. În plus, utilizează materiale ușor accesibile. De exemplu, este semnificativ mai ieftin decât procesul prin care un amestec de apă și hidrogen devine combustibil.

Din păcate, de la efortul științific până la materializarea la scară largă a soluției, mai durează un pic. Metoda dezvoltată în laborator a produs doar câteva grame de combustibil. Dacă nu era evident, ai avea nevoie de mult mai mult pentru un singur zbor sau o flotă întreagă de aeronave.

Acum, efortul este de a colecta dioxidul de carbon emis de avion într-o manieră cât mai eficientă. Pentru că este necesară un pic de energie și în procesul de transformare, ca impactul asupra mediului să fie în mod autentic zero, acea energie ar trebui să fie regenerabilă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele