20 mai 2020 | 09:55

Dieselgate continuă: cum au scăpat doi directori importanți Volkswagen, pe banii companiei

ACTUALITATE
Dieselgate continuă: cum au scăpat doi directori importanți Volkswagen, pe banii companiei

Au trecut cinci ani de la izbucnirea scandalului Dieselgate, dar justiția germană face în continuare eforturi pentru înțelege amploarea scandalului din jurul practicilor grupului Volkswagen.

Doi directori ai grupului Volkswagen au scăpat de orice acuză în cadrul procesului pe marginea Dieselgate contra sumei ”modice” de 9 milioane de euro. Este vorba de directorul firmei Volkswagen, Herbert Diess, şi de preşedintele consiliului de supraveghere, Hans Dieter Pötsch. Cei doi au fost acuzați de manipularea piețelor financiare în contextul fraudelor cu emisii poluante la mașinile din grup.

În mod surprinzător însă, deși grupul Volkswagen le va plăti suma de 9 milioane de euro pentru a fi iertați de statul german, cei doi nu și-au asumat în niciun moment că au greșit, iar compania germană insistă pe faptul că suma va fi achitată pentru binele companiei, nu pentru că directorii au făcut ceva ilegal. „Este în interesul grupului să pună capăt acestor proceduri”, a spus purtătorul de cuvânt al VW.

„Consiliul de supraveghere salută încheierea procedurii” Parchetului din Brunswick (Nord) vizându-i pe cei doi manageri cu rang înalt ai grupului auto Volkswagen AG, care erau din septembrie 2019 în anticamera unui proces în cadrul scandalului motoarelor diesel programate fraudulos, a indicat un purtător de cuvânt. „Consilierii juridici şi reprezentanţii întreprinderii sunt de părere că acuzaţiile împotriva lui Diess şi Pötsch sunt fără fundament”, au insistat oficialii grupului german.

Până și faptul că suma va fi achitată de firmă și nu de către cele două persoane atestă că gigantul nu este de părere că Diess și Potsch se va vinovați de ”încălcarea datoriilor față de întreprindere”, în tot acest timp. Ca referință, cei doi directori Volkswagen au fost acuzați că i-au informat prea târziu pe investitori despre manipularea emisiilor la mașinile cu motoare diesel.

În același timp, s-au găsit dovezi că cei doi șefi ai grupului sunt vinovați de ”manipularea bursei” împreună cu fostul director general Martin Winterkorn. Acesta din urmă a fost trimis deja în judecată pentru ”fraudă agravată”. Noul acord de 9 milioane de euro nu acoperă și acuzele la adresa lui Winterkorn, acesta fiind printre ultimii directori importanți din grupul Volkswagen care va fi judecat în contextul Dieselgate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele