Dezastru pentru Dacia și Ford: cum au fost afectate de criză cele două uzine

Dezastru pentru Dacia și Ford: cum au fost afectate de criză cele două uzine

Industria auto a fost trasă pe dreapta din cauza pandemiei de coronavirus. Iar Dacia și Ford nu puteau face excepție. Criza se resimte din plin și-n uzinele românești.

Dacia și Ford sunt singurii producători auto care au uzine la noi în țară. Sunt două fabrici – la Mioveni și Craiova unde sunt produse anual sute de mii de mașini. Numai că anul 2020 a început extrem de prost și revenirea va fi extrem de grea.

Criza generată de pandemia de coronavirus s-a simțit puternic în activitatea celor doi constructori. Iar cifrele oficiale pe primele cinci luni ale anului confirmă acest lucru. Situația dezastruoasă pune sub semnul întrebării și apariția noilor modele.

Calendarul ar putea fi mult decalat. Dacia, de exemplu, se pregătea intens pentru lansarea primului model electric – Dacia Spring. S-ar putea să fie nevoie să mai aștepți puțin.

Dacia și Ford, trase pe dreapta

Pandemia a lovit și-n producătorii auto care au uzine în România – Dacia și Ford. Producția a scăzut puternic la Mioveni și Craiova – o scădere de 30% între ianuarie și luna mai. Efectul era așteptat: fabricile au fost închise mai bine de o lună din cauza crizei medicale, iar angajații au fost trimiși în țomaj tehnic.

În luna mai, spre exemplu, producția s-a apropiat de 30.000 de mașini, aproape la fel cât a fost în martie și aprilie la un loc. Duster a fost modelul cu cele mai mari cifre de producție, arată datele ACAROM, dar avansul său nu îndulcește situația pentru moment.

În mai, în România au fost produse 29.353 autoturisme, o scadere de 38% față de mai 2019 –  respectiv 47.898 unități. Dintre acestea 20.295 unități au fost produse în uzina DACIA de la Mioveni și 9.058 unități au fost produse de uzina FORD de la Craiova.

Pe primele 5 luni din 2020, producția totală de autoturisme în România se ridică la 152.412 unități, în scădere cu 30,5% față de perioada similară din 2019, respectiv 219.298 unități .

Pe modele, situația în perioada ianuarie-mai arată așa:

  • DACIA Duster – 65.557 unități
  • FORD EcoSport & Puma – 62.584 unități
  • DACIA Logan – 10.487 unități
  • DACIA Sandero – 9.415 unități
  • DACIA Logan MCV – 4.369 unități
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI