21 sept. 2020 | 16:35

Descoperirea surpriză făcută de NASA pe una dintre lunile planetei Saturn

ACTUALITATE
Descoperirea surpriză făcută de NASA pe una dintre lunile planetei Saturn

Cercetând imagini detaliate în infraroșu ale lunii înghețate ale lui Saturn, Enceladus, prin intermediul navei spațiale Cassini a NASA, care și-a îndeplinit misiunea în 2017, după 13 ani de explorare a Saturnului, oamenii de știință de la NASA spun că au găsit „dovezi puternice” de gheață proaspătă în emisfera nordică a lunii lui Saturn.

Gheața, despre care se crede că a provenit și a reapărut din interiorul lui Enceladus, ar putea fi o veste bună pentru perspectiva vieții pe Enceladus, care este considerat de mulți oameni de știință ca fiind unul dintre cele mai promițătoare locuri de căutare a vieții în sistemul solar.

Cercetătorii spun că acolo ar putea exista forme de viață

Setul de date, cele mai detaliate fotografii cu infraroșu produse vreodată asupra lunii, conform agenției, a fost creat folosind datele colectate de spectrul de vizualizare și infrarosu (VIMS) al lui Cassini. Include scanări de lungimi de undă variabile, inclusiv lumină vizibilă și infraroșu.

În 2005, oamenii de știință au făcut pentru prima oară descoperirea că Enceladus scoate la suprafață gheață și vapori dintr-un ocean subteran care se ascunde sub o crustă groasă de gheață. Noile detalii în infraroșu se potrivesc perfect cu locația acestei activități, făcută extrem de vizibilă. Trăsături similare au fost observate și în emisfera nordică, ceea ce i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că același proces are loc pe ambele emisfere.

„Tehnica cu infraroșu ne arată că suprafața polului sud este tânără, ceea ce nu este o surpriză, deoarece știam despre jeturile care aruncă materialul înghețat acolo”, a declarat într-un comunicat NASA Gabriel Tobie, om de știință VIMS la Universitatea din Nantes, Franța și coautor al unei noi lucrări despre descoperirile publicate în revista Icarus. „Acum, datorită acestor tehnici cu infraroșu, puteți să vă întoarceți în timp și să spuneți că o regiune mare din emisfera nordică pare, de asemenea, tânără și probabil că era activă nu cu mult timp în urmă, în linii de timp geologice”, a adăugat el.

În octombrie 2019, o echipă de cercetători de la Universitatea Liberă din Berlin a găsit urme de compuși organici în zonele înghețate ale lunii lui Saturn, care par a fi elementele constitutive ale aminoacizilor, precursorii formelor de viață pe Pământ.