20 aug. 2020 | 17:45

Descoperire remarcabilă a astronomilor de la Harvard despre sistemul nostru solar

ACTUALITATE
Descoperire remarcabilă a astronomilor de la Harvard despre sistemul nostru solar

O echipă de astronomi Harvard are o nouă teorie îndrăzneață: Soarele obișnuia să aibă o stea însoțitoare, făcând sistemul nostru solar să fie unul binar.

Astronomii spun că teoria ar putea explica formarea norului Oort, un nor teoretic de praf și obiecte mai mici, în regiunile îndepărtate ale sistemului nostru solar,  care mulți oameni de știință cred că a fost creat din rămășițele sistemului solar timpuriu.

Ultimele studii sugerează, așadar, că Soarele avea un partener stelar binar, pierdut de mult timp. Un astfel de sistem ar putea explica modul în care unele obiecte au fost împrăștiate la capetele sistemului solar, uneori ajungând chiar la sistemele vecine și invers.

„Modelele anterioare au avut dificultăți în a produce raportul scontat între obiectele de disc împrăștiate și obiectele exterioare din norul Oort”, a declarat Amir Siraj, un student de la Harvard, implicat în cercetare. „Modelul de captură binară oferă îmbunătățiri și perfecționări semnificative, ceea ce este aparent evident în retrospectivă: majoritatea stelelor asemănătoare Soarelui se nasc cu “tovarăși” binari”, completează el.

Un sistem binar de stele ar fi mult mai probabil să capteze norul Oort

„Sistemele binare sunt mult mai eficiente la captarea obiectelor, decât ar fi o singură stea”, a declarat coautorul, Avi Loeb, în ​​comunicat. „Dacă norul Oort s-ar fi format așa cum s-a observat, acest lucru ar presupune că Soarele avea, de fapt, un însoțitor de masă similară care s-a pierdut înainte ca Soarele să părăsească clusterul său de naștere”.

Teoria ar putea avea, de asemenea, implicații cuprinzătoare despre modul în care viața a apărut pe Pământ.

Așadar, „obiectele din norul exterior al Oortului au putut să joace roluri importante în istoria Pământului, cum ar fi, probabil, apariția apei pe Pământ și provocarea dispariției dinozaurilor”, a spus Siraj.

Implicațiile nu se termină aici. Unii astronomi consideră că sistemul nostru solar ascunde o a noua planetă importantă, denumită Planet Nine. Până în prezent, această planetă a fost o simplă ipoteză – putea fi ori o planetă Super-Pământ, ori o colecție de peste 100 de „planete minore” găsite cu mult peste orbita Neptunului sau chiar o mică gaură neagră.

Astronomii doresc să utilizeze Vera C Rubin Observatory (VRO), programat să înceapă operațiunile la începutul anului viitor, pentru a confirma existența Planetei Nouă – și a altor „obiecte trans-Neptuniene” ca acesta.

„Nu este clar de unde provin, iar noul nostru model prezice că ar trebui să existe mai multe obiecte cu o orientare orbitală similară cu Planet Nine”, a spus Loeb.

„Dacă VRO verifică existența Planetei Nouă și, de asemenea, găsește o populație de planete pitice asemănătoare, atunci modelul binar va fi favorizat de-a lungul istoriei stelare singulare, care a fost de mult timp luat în calcul”, a argumentat Siraj.

Echipa sugerează că tovarășul binar pierdut de Soare ar fi fost înlăturat de alte stele, născute alături de Soarele nostru în același grup, prin influența lor gravitațională. „Companionul de mult timp pierdut al Soarelui ar putea fi acum oriunde pe Calea Lactee”, a spus Siraj.