Descoperire majoră: semnele schizofreniei pot fi detectate în părul uman

Descoperire majoră: semnele schizofreniei pot fi detectate în părul uman

Oamenii de știință spun că au găsit un biomarker pentru schizofrenie care poate fi detectat în părul uman.

Într-un studiu, cercetătorii au arătat că sulfura de hidrogen – o moleculă de gaz și de semnalizare – era prezentă în creierul oamenilor și al șoarecilor cu simptome ale tulburării mentale și că acționează ca un biomarker al afecțiunii.

Schizofrenia se caracterizează prin simptome, inclusiv halucinații, cum ar fi auzirea vocilor, iluzii și gânduri dezorganizate, precum și lipsa întregii game de emoții a unei persoane obișnuite.

Aproximativ 1 la sută din populația globală suferă de această afecțiune, care apare de obicei între adolescența târzie și începutul anilor treizeci din viața unei persoane.

În prezent, o persoană va fi probabil diagnosticată cu afecțiunea după ce a fost evaluată de un specialist în sănătate mintală. Atât factorii genetici, cât și cei de mediu contribuie la dezvoltarea acestui tip de afecțiune.

Detectare mai rapidă după semne mai puțin convenționale

Cercetătorii japonezi au studiat șoarecii cu ceea ce sunt cunoscute sub numele de inhibiții ridicate sau scăzute ale prepulsei.

Adică, spre exemplu, un individ este mai puțin speriat de un zgomot atunci când primește mai întâi un semnal de avertizare. Însă, în cazul persoanelor cu schizofrenie, aceștia pot avea o inhibare mai mică a prepulsei, așa că sunt surprinși în ciuda avertismentului inițial.

În acest sens, echipa a descoperit că șoarecii cu inhibiții mai mici ale prepulsei au produs mai mult o anumită enzimă care ajută la producerea hidrogenului sulfurat și au avut niveluri mai ridicate de gaz în sine.

Prin reducerea cantității de enzime create de șoareci, oamenii de știință au reușit să îmbunătățească inhibițiile prepulsei. Cu alte cuvinte, unele din simptomele asociate schizofreniei pot fi controlate sau chiar induse în regres prin reducerea prezenței enzimei care controlează producerea hidrogenului sulfurat.

Pentru a vedea dacă pot face astfel de descoperiri și în cazul oamenilor, cercetătorii au analizat creierul – post mortem – al persoanelor care sufereau de schizofrenie și au constatat că expresia enzimei speciale a fost mai mare la cei cu simptome mai grave în comparație cu cei care nu sufereau de această condiție.

Secretul se află… pe cap

Cercetătorii au studiat foliculii de păr la peste 149 de persoane cu schizofrenie și i-au comparat cu 166 de indivizi fără afecțiune. Din nou, nivelurile enzimei care produc hidrogen sulfurat au fost mai mari la unii dintre cei cu tulburare mintală.

Echipa consideră că nivelurile ridicate ar putea ajunge la modificări ale ADN-ului în timpul dezvoltării, care persistă până la vârsta adultă.

Co-autorul studiului Takeo Yoshikawa, de la Laboratorul de Psihiatrie Moleculară de la Centrul RIKEN din Japonia pentru Știința Creierului, a declarat că medicamentele utilizate în prezent pentru tratarea afecțiunii au fost descoperite în urmă cu peste jumătate de secol, dar pentru aproximativ 30% dintre pacienți, acestea nu funcționează.

“În ciuda acestor condiții, companiile farmaceutice au abandonat dezvoltarea de noi medicamente”, a spus el.

“Se așteaptă ca studiul nostru să ofere o paradigmă nouă pentru dezvoltarea medicamentelor. Se speră că inhibitorii enzimelor care produc și sintetizează hidrogen sulfurat vor fi benefice pentru tratamentul schizofreniei, cel puțin pentru acei pacienți care nu sunt prezintă ameliorări în urma tratamentelor cu medicamentele actuale”, a explicat Yoshikawa.

Etichete: