Decizii la Guvern în plină pandemie: cum vrea Ludovic Orban să apere economia
Guvernul a avut o ședință-maraton, care a început miercuri după-amiază și s-a încheiat joi, la ora 3:00 dimineață. Au fost luate mai multe măsuri pentru apărarea economiei României, greu încercată de pandemia de coronavirus.
Guvernul a avut miercuri, 18 martie, o ședință-maraton în care s-au luat mai multe măsuri pentru a diminua efectele economice cauzate de pandemia de coronavirus. Au fost discuții care s-au întins pe ore întregi, până după miezul nopții.
Premierul Ludovic Orban a anunțat măsurile luate într-o conferință de presă organizată joi dimineață.
Măsurile luate de Guvernul Orban în plină pandemie de coronavirus
Premierul Ludovic Orban a spus că va suplimenta bugetele Ministerelor Sănătății și de Interne, pentru a face față crizei.
„Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu 100 milioane lei pentru a putea susține activitatea ministerului și achizițiile necesare pentru protejarea structurilor din subordine. Am asigurat capital de lucru pentru UNIFARM, companie de stat, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare spitalelor, DSP-urilor, structurilor. Am luat niște măsuri pe care le consirăm absolut necesare pentru a susține angajații și angajatorii afectați de epidemia de coronavirus”, a spus Orban.
Măsuri pentru companii:
- Majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri – suma alocată, în primă fază: 5 miliarde de lei. Premierul susține că se poate suplimenta până la 15 miliarde de lei
- Dobândă subvenționată 100%. Garanția funcționează pentru 90% din credite (cele sub 1 milion lei) și 80 % (peste un milion lei)
- Rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital
- Buget în creștere pentru decontarea concediilor medicale. Vor fi decontate de la buget concediile medicale acordate de angajatorii din România
Despre șomajul tehnic:
- Asigurarea plății șomajului tehnic, plata celor care intră în șomaj tehnic e asgurată de stat din bugetul Ministerului Muncii. Premierul a amintit și de riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să aibă contractele suspendate
- Pentru șomajul tehnic: se plătește din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut
- Pentru angajații HoReCa: – angajații din restaurante, cafenele, baruri, hoteluri vor beneficia de plata indemnizației pentru șomajul tehnic
- Pentru companiile afectate de consecințele coronavirus: ca să obțină ajutor de la stat, aceste firme trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%. Doar așa pot primi bani de la stat, a spus premierul
Cât despre angajații afectați de criză, premierul susține că s-au luat în calcul mai multe situații.
„Am avut și varianta de a susține plata salariului, dar am fi instituit obligația acestor angajați de a merge la muncă. Am considerat că e mai utilă măsura de a plăti acest șomaj tehnic pentru a sta acasă”, a declarat Ludovic Orban.
Modificări la Codul Penal:
Premierul a anunțat și modificarea Codului Penal prin OUG. Măsurile vizează pedepsele pe care le primesc cei care încalcă legea în perioada pandemiei de coronavirus.
- Cresc pedepsele pentru falsul în declarații referitoare la situația de criză în epidemia de coronavirus.
„(…)un cetățean revine din țările cu peste 500 de cazuri, cetățenii trebuie să completeze declarații. Dacă comit un fals și nu spun din ce țară au venit vor suferi consecințele legii”, spune Ludovic Orban.
- Se majorează, de asemenea, și pedepsele pentru zădărnicirea combaterii. Dosar penal pentru cei care nu respectă carantina și măsurile dispuse de autorități
- Guvernul vine cu o nouă infracțiune: omisiunea de a oferi date. Dosar penal pentru pentru persoanele care nu dau informații complete despre persoanele cu care au intrat în contact, e o omisiune în informarea autorităților, spune premierul
Între timp, OUG adoptată în noaptea de miercuri spre joi a apărut pe site-ul Guvernului.
- „Falsul în declarații Art. 326.(1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
- (2) Fapta prevăzută la alin.(1), săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”
- 2. Articolul 352 se modifică și va avea următorul cuprins „Zădărnicirea combaterii bolilor Art. 352.(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
- (2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
- (3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
- (4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
- (5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
- (6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
- (7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor 3 persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
- (8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
- (9) Tentativa la infracțiunea prevăzută în alin. (3) se pedepsește.
- (10) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.”
- 3. După articolul 352 se introduce un nou articol, art. 3521 , cu următorul cuprins: „Omisiunea declarării unor informații Art. 3521 .Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”