30 iul. 2020 | 17:38

Decizie controversată: de ce vrea ONU să ți se interzică să protestezi pe perioada pandemiei

ACTUALITATE
Decizie controversată: de ce vrea ONU să ți se interzică să protestezi pe perioada pandemiei

Odată cu apariția pandemiei de coronavirus, Guvernele din toată lumea au fost obligate să vină cu măsuri mai drastice. Multe dintre ele au fost la limita respectării drepturilor și libertăților omului, dar se pare că lucrurile merg un pic mai departe. Și o propunere controversată vine acum de la ONU.

Pe măsură ce autoritățile au interzis sau limitat drepturi și libertăți pentru a ține sub control pandemia, au apărut și vocile care au atras atenția că lucrurile trebuie să fie puse în practică cu grijă. Sigur, unele măsuri trebuie să fie radicale – pentru că situația cu care ne confruntăm e una radicală.

Dar această perioadă nu trebuie nici să lase loc abuzurilor. A fost discuția despre monitorizarea cetățenilor prin intermediul unor aplicații – bună până la un punct, apoi despre purtarea măștilor – extrem de eficientă, în ciuda negaționiștilor și multe altele.

Numai că ONU s-a dus un pic mai departe și a decis că, în mod rezonabil, Guvernele au dreptul să restricționeze protestele și demonstrațiile pe motive de sănătate publică.

E foarte neclar ce înseamnă acea completare: în mod rezonabil.

De ce vrea ONU ca Guvernul să nu te lase să ieși la protest

La acest moment, susține ONU, există un vid legislativ legat de normele în vigoare. Cu alte cuvinte, nu e reglementat în niciun fel protestul drept un risc la sănătatea publică. Astfel, un comitet special al ONU  și-a formulat propria interpretare legală.

Și a decis că Guvernele pot interzice manifestațiile, considerate, în mod evident, posibile focare de infecție, din moment ce acolo participă mii de persoane sau chiar zeci de mii de persoane.

„Pentru protejarea sănătății publice, restricții ar putea fi impuse în mod excepțional, spre exemplu, acolo unde există o epidemie de boală infecțioasă iar astfel de adunări sunt periculoase”, se arată în raportul comitetului special al ONU.

Autorul său, Christof Heyns, spune că aceste restricții nu ar trebui folosite discreționar, ci doar acolo unde situația epidemică face necesară folosirea lor. Numai că asta lasă loc de multe interpretări și nu doar în țările cunoscute cu înclinații autoritariste.

„Această motivație, de limitare a răspândirii bolilor, nu ar trebui folosită și abuzată ca pretext pentru a reduce la tăcere protestele și opoziția”, a adăugat el.

Decizia spune clar: „statele nu sunt îndreptățite și au o datorie să nu interzică, blocheze sau perturbe adunări publice fără o justificare convinătoare”. Practic, toată puterea e lăsată în mâinile Guvernelor de pretutindeni. Și multe dintre ele s-ar putea să inhibe astfel de manifestații care, la un moment dat, se pot dovedi îndreptățite.

Decizia rămâne una controversată și n-ar fi rău să existe mai multe explicații pe acest subiect.