De ce virusul din Europa e mai periculos decât în alte regiuni: ce au descoperit specialiștii
Descoperit inițial în China, noul tip de virus s-a răspândit în toată lumea, numai că suferă mutații diferite, inclusiv în funcție de climă. Acum, cercetătorii au descoperit că virusul din Europa e mai periculos. Numai că există și o veste bună.
O piață din Wuhan e considerată punctul-zero al actualei pandemii de coronavirus. Acolo ar fi fost descoperit prima dată și a fost nevoie de doar câteva luni pentru ca noul tip de virus să ajungă rapid în toată lumea. În Europa, spun specialiștii, ar fi des întâlnită varianta D614G, care e prezentă și-n America de Nord.
Aceasta ar putea fi de 10 ori mai infecțioasă, ceea ce înseamnă că ritmul în care virusul se transmite este mult mai rapid. Există, însă, și o veste bună.
Virusul din Europa, mai periculos
Cercetătorii au stabilit că această mutațe e tot mai răspândită și observată în Europa, America de Nord și doar anumite părți din Asia. Varianta e mai infecțioasă, dar, totuși, mai puțin mortală, relatează Reuters, care citează un medic infecționist.
E vorba de Paul Tambyah, consultant principal la Universitatea Singapore și președinte ales al Societății Internaționale pentru Boli infecțioase. El spune că mutația din Europa, des întâlnită, e mai infecțioasă, dar nu duce la o rată a deceselor alarmantă.
”Poate că este un lucru bun să ai un virus care este mai infecțios, dar mai puțin mortal. Este în interesul virusului să infecteze mai mulți oameni, dar să nu-i ucidă pentru că virusul depinde de gazdă pentru hrană și adăpost”, spune medicul pentru Reuters.
Alți medici asiatici vorbesc, de asemenea, despre faptul că ”varianta” D614G este de 10 ori mai infecțioasă, iar vaccinurile aflate acum în curs de dezvoltare ar putea fi ineficiente împotriva acestei mutații. Mai mult, cred că o astfel de mutație probabil că nu modifică destul de mult virusul pentru ca potențialele vaccinuri să fie mai puțin eficiente.
”Variantele sunt aproape identice și nu modifică zonele pe care sistemul nostru imunitar le recunoaște de obicei, așa că nu ar trebui să fie vreo diferență la vaccinurile care sunt dezvoltate”, a explicat unul dintre medicii citați.