12 aug. 2020 | 15:32

De ce țigările electronice pot spori riscul de-a contracta virusul, mai ales în rândul tinerilor

ACTUALITATE
De ce țigările electronice pot spori riscul de-a contracta virusul, mai ales în rândul tinerilor

Adolescenții și adulții tineri care vapează sunt mult mai susceptibili să contracteze COVID-19 decât cei care nu o fac.

Un tânăr care fumează țigări normale, dar și țigări electronice, este de șapte ori mai probabil să fie diagnosticat cu COVID-19, potrivit studiului publicat în Journal of Adolescent Health. Cineva care a fumat doar țigări electronice cu vapori este de doar cinci ori mai probabil să fie diagnosticat.

Oficialii de sănătate publică ar trebui să fie îngrijorați de țigările electronice, în timp ce încearcă să țină sub control pandemia în curs de desfășurare și pe măsură ce numărul tinerilor care se testează și ies pozitivi crește, spun specialiști citați de The Verge. Nu numai asta, dar vulnerabilitatea tinerilor care vapează la COVID-19 ar trebui să informeze modul în care autoritățile de reglementare abordează popularitatea țigărilor electronice, spun autorii noii lucrări.

Cât de mult dăunează țigările electronice, în contextul pandemiei

„Când am început să văd poveștile care apar că adolescenții și adulții tineri au fost brusc diagnosticați cu COVID-19 și s-au îmbolnăvit destul de grav, unul dintre gândurile pe care le-am avut a fost că acest studiu ar putea explica parțial asta”, spune Bonnie Halpern-Felsher, autorul principal al studiului.

Proporția tinerilor infectați cu COVID-19 a crescut recent în mod dramatic, a constatat Organizația Mondială a Sănătății în această lună. Din cele 6 milioane de persoane cu boala la nivel global pentru care OMS a avut date despre vârstă, procentul celor între 15 și 24 de ani s-a triplat de la 4,5% în 24 februarie la 15% la 12 iulie.

Cercetările lui Halpern-Felsher nu dezvăluie exact modul în care vapingul crește probabilitatea unui tânăr de a se îmbolnăvi. Poate fi din cauza modului în care vapingul afectează plămânii sau sistemul imunitar – sau vaperii pot fi mai expuși la COVID-19 din alte motive.

Noua lucrare solicită Food and Drug Administration să reglementeze țigările electronice și să facă cunoscute efectele acestora printre adolescenți, mai ales ăn contextul pandemic actual, deoarece pandemia continuă să facă ravagii în SUA și nu numai. În plus, furnizorii de servicii medicale ar trebui să întrebe pacienții dacă au un istoric de fumat, scrie Halpern-Felsher în lucrare. În cele din urmă, acest lucru ar putea oferi medicilor o mai bună înțelegere a modului în care sunt în pericol pacienții lor tineri în timpul pandemiei.