De ce sunt importante veștile pozitive în tot haosul pandemiei
Ne-am schimbat mult de aproximativ un an încoace. Toți, fără excepție. Trăim ceva ce n-am mai trait și ceva ce nu ne închipuiam că vom trăi vreodată. Cel puțin, nu atât de mult timp și nu cu asemenea urmări. Acasă ne simțim închiși. Afară vedem măști, restaurante închise și fețe îngrijorate, iar online derulăm prin actualizări nesfârșite de decese, panică și frică. Veștile pozitive par să lipsească cu desăvârșire.
Astfel, o veste cât de cât bună este atât de necesară. Printre atâtea știri negative, avem nevoie ca de aer și de măcar una pozitivă. Deși este tentant să intrăm rapid în modul conspiraționist și să ridicăm întrebări, îngrijorări și critici, putem doar să ne lăsăm purtați de speranță, care ar putea face minuni pentru bunăstarea noastră mentală.
Vaccinurile ne dau speranță
Asta se întâmplă acum cu vaccinurile care ne dau speranță. Unii, bineînțeles, critică și o dau în teoria conspirației, dar pentru noi restul care înțelegem că un vaccin e cam singura noastră speranță în momentul de față, ultimele vești sunt ca o gură de aer proaspăt.
Dr. Houda Ounnas, medic de familie din Londra, ne spune: „Speranța și pozitivitatea sunt foarte importante pentru sănătatea noastră mentală. Nu numai că joacă un rol în ridicarea moralului, dar pot preveni și dezvoltarea anumitor boli mintale, în special depresia”.
Este dificil să rămâi plin de speranță atunci când ești predispus la anxietate. Unde mai pui că vine și sezonul festiv, când sărbătorile de iarnă ar trebui să le petreci alături de familie și cei dragi. Speranța este în esență optimism pentru viitor, în timp ce anxietatea te provoacă să te gândești la cele mai proaste rezultate posibile. Ce se întâmplă dacă vaccinul nu funcționează? Ce se întâmplă dacă există efecte secundare? Ce se întâmplă dacă oamenii refuză să facă vaccinul și o să ne infectăm la nesfârșit?
Este un obicei dificil de stopat, dar încearcă, deocamdată, să oprești puțin acele „ce-ar fi” și să-ți permiți să te entuziasmezi cu vești pozitive. Speranța și pozitivitatea sunt instrumente importante în arsenalul nostru împotriva unei stări de spirit precare.
Într-un moment în care există atât de mult stres și negativism, acum este momentul în care avem cea mai mare nevoie de veștile pozitive care se-ntrevăd
„Ființele umane sunt animale sociale și, da, această perioadă prelungită de carantină este pentru siguranța noastră, dar nu putem ignora faptul că majoritatea nevoilor noastre psihologice superioare nu au fost îndeplinite în mare parte în ultimele luni, afectând resursele și capacitatea noastră de a face față situației zi de zi”, spune dr. Martina Paglia, psiholog la Expat Therapy 4U.
Veștile pozitive recente despre descoperirile vaccinurilor Covid au adus o oarecare speranță în ansamblu – alimentând chiar piețele bursiere să crească în întreaga lume. “Din punctul de vedere al psihologiei, speranța poate fi privită ca un factor protector împotriva gândirii negative, care duce adesea la comportamente dăunătoare. De exemplu, în timp ce evaluăm motivația pentru îmbunătățirea sănătății mintale, prezența speranței este unul dintre elementele pozitive ale succesului terapiei”, adaugă doctorul.
„Aducerea speranței în viața noastră cu o anumită certitudine că un vaccin va fi disponibil în curând a avut un impact pozitiv asupra dispoziției noastre generale, deoarece duce la gândirea pozitivă că aceste restricții vor fi ridicate în curând și vom putea să ne întoarcem treptat la viața noastră normală”, subliniază Dr. Ounnas. De asemenea, este important faptul că optimismul ne oferă un sentiment de control, care este esențial atunci când avem de-a face cu amenințări care nu depind de noi.
Simpla idee că am putea reveni în curând la normal face ca lockdown-ul și toate restricțiile din viața noastră de zi cu zi să se simtă că „merită” și astfel face experiența mai puțin neplăcută. Poate că doar această speranță ar putea determina oamenii să rămână mai stricți cu privire la măsurile de carantină. „Când vedem o legătură directă între viitorul pe care îl dorim și comportamentele și atitudinile noastre de astăzi, efortul și angajamentul cresc”, spune dr. Ounnas.