De ce spune Facebook că rețeaua n-ar mai putea funcționa în Europa
Facebook a declarat Înaltei Curți a Irlandei că serviciile sale nu ar putea funcționa în Uniunea Europeană dacă autoritățile de reglementare blochează mecanismul de transfer de date.
Gigantul american a declarat săptămâna trecută că Comisia Irlandeză pentru Protecția Datelor, autoritatea sa principală de reglementare a UE, a luat o decizie preliminară conform căreia mecanismul pe care îl folosește pentru a transfera date din UE către Statele Unite „nu poate fi utilizat în practică”.
Facebook a solicitat și a obținut o blocare temporară a ordinului și o revizuire a cestuia la Înalta Curte Irlandeză
Într-o declarație prezentată instanței pentru a solicita anularea ordinului, Yvonne Cunnane, șefa protecției datelor Facebook și consilier general asociat al Facebook Irlanda, a declarat că nu este clar modul în care compania ar putea continua să furnizeze servicii în UE în cazul în care ordinul irlandez este pus în aplicare, a scris Reuters, citând documentele instanței.
„Nu este clar cum Facebook, în aceste circumstanțe, ar putea continua să furnizeze serviciile Facebook și Instagram în UE”, conform aceleiași surse.
Documentul în cauză nu a fost făcut public, a spus un purtător de cuvânt al Înaltei Curți, iar o purtătoare de cuvânt a Facebook nu a răspuns la o cerere de comentarii.
Într-o postare pe blog, din 9 septembrie, care a confirmat pentru prima dată ancheta autorității de reglementare irlandeze, Facebook a spus că „s-a bazat pe mecanismul în cauză – în conformitate cu ceea ce este cunoscut sub numele de clauze contractuale standard (SCC) – pentru a transfera date către țări din afara UE și că o interdicție ar avea un efect de amploare asupra companiilor care se bazează pe SCC”.
Ancheta irlandeză urmează unei hotărâri pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în iulie cu privire la momentul în care SCC-urile pot fi utilizate în mod legal. Hotărârea a răspuns la îngrijorările UE conform cărora regimul de supraveghere din Statele Unite ar putea să nu respecte drepturile de confidențialitate ale cetățenilor UE atunci când datele lor personale sunt trimise în SUA pentru uz comercial.