18 mart. 2020 | 13:35

De ce se înmulțesc sistemele de tip „Big Brother” pe timpul pandemiei

ACTUALITATE
De ce se înmulțesc sistemele de tip

Guvernele din toată lumea fac eforturi mari să oprească răspândirea coronavirusului. Doar că, în toată această luptă, pot apărea și derapaje.

Suntem în plină pandemie de coronavirus. Situația e critică inclusiv în Europa, cu țări precum Italia, Franța și Spania, care au luat măsuri dure pentru a opri fenomenul. Și România se află în stare de urgență începând de luni, 16 martie.

În tot acest timp, autoritățile se folosesc și de noile tehnologii pentru a opri răspândirea virusului. Apar sisteme de supraveghere în masă pentru monitorizarea cetățenilor. Poate că, pe termen scurt, aceste măsuri se vor dovedi eficiente. Dar cei care apără drepturile omului trag niște semnale de alarmă.

Sisteme Big Brother în timpul pandemiei de coronavirus

Un astfel de sistem care naște dezbateri aprinse și ridică multe semne de întrebare vine din SUA. Athena Security, o companie care produce sisteme de supraveghere a venit cu un soft despre care susține că-i poate identifica pe oameni cu febră.

E oarecum similar cu dispozitivele fizice pe care le vezi folosite în această perioadă prin aeroporturi, la punctele de control. Numai că această companie, cu sediul în Austin, Texas, susține că poate face acest lucru de la distanță, prin intermediul camerelor.

În trecut, Athena Security a vândut tehnologie similară, care a fost folosită la identificarea persoanelor care dețineau o armă de foc sau arme albe. Acum, susține că-i identifică pe cei cu febră și poate pune sistemul la dispoziția autorităților. Practic, mulțimile de oameni sunt filmate și, din interiorul acestor grupuri, pe baza unor camere inteligente, sunt identificați cei care au temperatura corpului ridicată.

Compania americană se folosește de camere termice, sunt conectate la o aplicație și transmit imediat o alertă atunci când cineva are febră mare și, pe cale de consecință, ar putea fi infectat cu coronavirus. Athena Security insistă că sistemul său ar putea fi extrem de eficient în spitale, magazine și chiar la secțiile de votare.

Noul sistem ar putea ajunge curând la câțiva clienți, inclusiv agenții guvernamentale, aeroporturi și companii mari.

Inovație sau încălcarea drepturilor omului?

E evident că astfel de sisteme ridică întrebări legate de încălcarea vieții private. O propunere controversată și din același registru a venit, tot pe timpul pandemiei de coronavirus, din partea Israelului.

Guvernul de acolo a obținut acceptul procurorilor să se folosească de un sistem ce poartă numele de Shin Bet (numele serviciului de securitate internă), care permite spionarea persoanelor infectate cu coronavirus. Sigur, autoritățile susțin că e vorba de protejarea populației.

Numai că cei care apără drepturile omului atrag atenția că e vorba de o încălcare flagrantă a intimității. Telefoanele cetățenilor pot fi urmărite pentru a se cunoaște, în timp real, dacă cei care ar fi trebuit să stea în autoizolare nu respectă acest lucru.