22 aug. 2020 | 15:50

De ce meditația poate avea efecte negative asupra depresiei

ACTUALITATE
De ce meditația poate avea efecte negative asupra depresiei

După cum știm, în tratamentul depresiei, al anxietății sau al atacurilor de panică, specialiștii recomandă, de cele mai multe ori, meditația.

Pentru mulți, exercițiile de mindfulness ajută foarte mult în relaxare și echilibrul emoțional. Dar noi cercetări sugerează că pentru un mic grup de oameni, aproximativ 8%, care meditează la propriile gânduri, poate înrăutăți, de fapt, depresia sau anxietatea.

Cum afectează sănătatea mintală și emoțională meditația

„Pentru majoritatea oamenilor, aceste metode de terapie funcționează bine, dar, fără îndoială, pentru alții, nu”, a declarat pentru New Scientist, cercetătorul Universității Coventry, Miguel Farias. „Oamenii au experimentat orice, de la creșterea anxietății până la atacuri de panică, în urma unor ședințe de astfel de terapii”, a adăugat el. Studiul lui Farias nu este prima lucrare printre oamenii de știință care au documentat reacțiile negative la meditație, dar ultimele cercetări dezvăluie cât de grave pot fi efectele adverse.

Asta înseamnă că exercițiile de conștientizare ar trebui să fie anulate de furnizorii de servicii medicale mintale? Nu, dar este un semn de avertizare crucial că ceea ce funcționează pentru un pacient ar putea răni un altul – asistența medicală mintală nu este în niciun caz o industrie unică, totul fiind foarte subiectiv în acest domeniu.

Mai degrabă, ar putea avea sens pentru oricine încearcă exerciții de mindfulness să facă acest lucru în prezența unui psiholog, a declarat pentru New Scientist, psihologul British Psychological Society, Katie Sparks.

„Meditația a fost găsită pentru a ajuta oamenii să se relaxeze și să se concentreze și să îi ajute atât mental cât și fizic”, a spus ea. „Studiul actual ar putea opri persoanele care participă la ceva care poate fi de folos în contextul potrivit. I-ar putea speria”, adaugă aceasta.

Acest lucru nu înseamnă că oamenii ar trebui să înceteze să încerce aceste tehnici de meditație, spune omul de știință, ci, în schimb, ar trebui să opteze pentru sesiuni de meditație ghidată, conduse de un profesor sau o aplicație cu o narațiune înregistrată, despre care crede că este mai sigură.