20 aug. 2020 | 10:00

De ce dispare mirosul bolnavilor de coronavirus: explicația din spatele celei mai întâlnite simptome

ACTUALITATE
De ce dispare mirosul bolnavilor de coronavirus: explicația din spatele celei mai întâlnite simptome

O mare parte dintre bolnavii de coronavirus, la scurt timp după ce au contractat virusul, și-au pierdut simțul mirosului. Până de curând, nu exista o explicație clară pentru acest fenomen.

Au trecut aproximativ 9 luni de la primele cazuri de la coronavirus depistate la nivel global. Cu toate aceste, oamenii de știință continuă să afle lucruri noi despre modul în care funcționează virusul, care sunt simptomele și care sunt cele mai eficiente moduri pentru a le contracara. Un efort deosebit a fost făcut de cercetători pentru a înțelege de ce persoanele infectate ajung să sufere de pierderea mirosului. 

Un studiu științific publicat de curând atrage atenția asupra unei posibile corelații între pierderea mirosului și realitatea faptului că este atât de ușor de contractat. Totul pleacă de la modul în care funcționează țesutul nazal, rolul său în organism și abilitatea acestuia de a răspândi virusul, chiar dacă pacientul nu mai prezintă și alte simptome. În final, acest efort de cercetare a fost făcut în speranța dezvoltării unor noi terapii contra Covid-19.

Studiul efectuat pe eşantioane de ţesut nazal prelevate chirurgical de la 23 de pacienţi pare să fi găsit o explicaţie pentru faptul că boala COVID-19 poate provoca pierderea severă a simţului mirosului în absenţa altor simptome, a notat echipa internaţională de oameni de ştiinţă în European Respiratory Journal. În practică, cercetătorii au descoperit un nivel ridicat al unei enzime care ar putea constitui „punctul de intrare” al coronavirusului în celulele unei persoane infectate.

Enzima cu pricina este intitulată angiontensinei 2 (ACE 2) și a fost  identificată în concentraţii mari doar în celulele mucoasei din epiteliul olfactiv, zona din spatele nasului unde corpul detectează mirosurile.

„Rezultatele sugerează că această regiune a nasului ar putea constitui locul în care coronavirusul reuşeşte să pătrundă în corp”, a declarat unul dintre coautorii studiului, Mengfei Chen, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins din Statele Unite.

„Epiteliul olfactiv este o zonă a organismului destul de uşor de accesat de virus – nu este situată undeva departe în corpul nostru, iar nivelurile foarte ridicate de ACE-2 pe care le-am identificat în acel loc ar putea explica de ce este atât de uşor de contractat COVID-19”, a concluzionat cercetătoarea.

În final, studiului va mai trebui aprofundat, până a se trage o concluzie clară vizavi de utilitatea practică a acestor informații. Coautorul Andrew Lane a declarat că echipa de la Johns Hopkins studiază „dacă virusul foloseşte într-adevăr aceste celule pentru a accesa şi infecta corpul”. În cazul în care acest lucru este dovedit, „este posibil să putem aborda infecţia prin terapii antivirale administrate direct în nas”, a precizat Lane.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele