De ce beneficii extrasalariale au profitat românii în 2019

De ce beneficii extrasalariale au profitat românii în 2019
Sursa foto: Chris Spiegl / Unsplash

Beneficiile extrasalariale au început să facă parte și din cultura românească. În 2019, angajații au preferat tichete de masă, cadouri, vouchere de vacanță, decontarea transportului și serviciile de sănătate.

În analiza prezentată acum despre beneficiile extrasalariale se arată că, anul trecut, bugetul de beneficii total cheltuit a fost de 227 de milioane de lei. Totodată, 77% din bugete au fost cheltuite pe beneficii deductibile. Iar cel mai scump beneficiu: o vacanță în România de 12.000 de lei, achitată cu vouchere de vacanță. Datele au fost oferite de platforma BenefitOnline.ro, parte din compania Edenred.

Ce e interesant la 2019 e că sumele alocate de companii (aproximativ 48 milioane de euro) au fost aproape duble față de 2018: 114 milioane de lei (circa 23,7 milioane de euro). Angajații au direcționat circa 77% din bugetele din 2019 pentru beneficii scutite total sau parțial de taxe.

Analiza aceasta cuprinde peste 183.000 de angajați, de la peste 300 de companii din mediul privat. Dar reprezintă circa 5% din totalul forței de muncă privată din România (practic, utilizatori ai platformei).

Bugetul mediu lunar oferit angajaților: 400 de lei

Bugetul mediu lunar pentru beneficii oferit fiecărui angajat de către compania angajatoare în 2019 a fost de aproximativ 400 de lei, buget brut. În medie, angajații au cheltuit 230 de lei pentru o achiziție din categoria beneficiilor flexibile de pe platforma menționată mai sus.

În 2020, angajații vor putea cumpăra bilete la festivaluri precum Untold, Neversea și Electric Castle cu tichete culturale. Acestea pot fi acordate lunar sau ocazional, în limita a 150 de lei, respectiv 300 de lei, pentru achitarea contravalorii de bunuri și servicii culturale. Aici intră abonamente și bilete la spectacole, festivaluri, târguri și expoziții, parcuri tematice, cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme etc.

Nu în ultimul rând, tichetul cultural beneficiază de taxe 0% pentru angajator și impozit pe venit de 10% pentru angajat. E în același sistem de taxare ca tichetele și cardurile de masă acordate conform legislației în vigoare în limita unui tichet de masă / zi lucrătoare, și voucherele de vacanță acordate conform legislației în vigoare, în limita a 6 salarii minime brute / an / angajat.

Platforma BenefitOnline.ro listează 22 de categorii principale de beneficii flexibile și Oferte Speciale, oferind, în total, 3.761 de beneficii unice de la peste 2.470 de furnizori. Este utilizată în acest moment de peste 187.000 de utilizatori de la companii care activează în industrii precum: Servicii (34,5%), IT & software (24,3%), Call center & BPO (18,7%), Producție (10,6%), Retail (6,4%) și Servicii Financiare (5,5%).

Citește și:
Etichete: