22 sept. 2020 | 17:01

Dacă ți-a plăcut Pianistul, acum poți cumpăra obiecte reale din film

ACTUALITATE
Dacă ți-a plăcut Pianistul, acum poți cumpăra obiecte reale din film

Un stilou, ceas de buzunar de argint și alte bunuri prețioase ale regretatului compozitor evreu polonez Wladyslaw Szpilman, eroul din viața reală a filmului premiat la Oscar “Pianistul”, au fost scoase la licitație în decursul săptămânii acesteia.

Renumitul muzician, care a murit în 2000, a atras atenția lumii în filmul lui Roman Polanski bazat pe autobiografia lui Szpilman, care a fost tradusă în aproximativ 40 de limbi.

“Ceasul și stiloul pe care le-a cumpărat într-o călătorie la Paris în 1937 au supraviețuit întregului său sejur în ghetoul evreiesc, apoi i-au ținut companie în ruinele Varșoviei”, a spus Andrzej, fiul lui Szpilman, care organizează licitația împreună cu fratele său Krzysztof.

Obiectele eroului din viața reală a filmului “Pianistul” au fost scoase la licitație

Stiloul negru Montblanc Meisterstuck, ceasul de buzunar și cravata care fac acum parte din colecția de la Muzeul Polin de Istorie a Evreilor Polonezi sunt singurele posesiuni ale lui Szpilman care au supraviețuit războiului, relatează Euronews.

Istoria sa a dăinuit peste timp

La fel ca orice evreu rezident al capitalei poloneze, pianistul și familia sa au fost forțați să intre în ghetoul din Varșovia stabilit de naziști în 1940. El a ajuns la capăt, jucând pianul în orice cafenele rămase deschise.

În 1942, rudele sale au fost trimise la moarte în lagărul de exterminare de la Treblinka, dar Szpilman a fost cruțat după ce un ofițer de poliție evreu l-a recunoscut dintr-un concert și l-a tras de pe linia de transport în ultimul moment.

Szpilman a reușit să scape de ghetou în anul următor, chiar înainte ca germanii să lichideze și să desființeze districtul evreiesc. A supraviețuit restului războiului, datorită ajutorului prietenilor, mergând din ascunzătoare în ascunzătoare, până când a ajuns într-un apartament gol, complet separat de lumea exterioară.

„Ceasul, un Omega, avea o semnificație specială pentru tatăl meu”, a declarat Andrzej Szpilman.

Elementul apare într-un pasaj emoționant al autobiografiei.

Un ofițer german, Wilm Hosenfeld, îl întâlnește pe Szpilman în ascunzătoarea sa, dar în loc să-l omoare, îi cere să cânte la pian – și îl primește pe Chopin.

Mai târziu, îl ajută pe Szpilman să supraviețuiască aducându-i mâncare.

„Pentru a-i mulțumi, aproape de final, tatăl meu a vrut să-i ofere ceasul ca semn al recunoștinței sale. Neamțul s-a simțit jignit și a refuzat”, a spus Andrzej Szpilman.

Pentru că l-a salvat pe Szpilman, printre altele, Hosenfeld a fost distins postum cu “Drepți printre națiuni”, titlu onorific israelian acordat celor care i-au ajutat pe evrei să scape de Holocaust.