27 mart. 2020 | 12:56

Dacă nu crezi că există sistem medical mai prost decât al României, America o să te surprindă

ACTUALITATE
Dacă nu crezi că există sistem medical mai prost decât al României, America o să te surprindă

Hibele unui sistem ies cel mai bine la iveală în situații de criză. Iar pandemia de coronavirus scoate la iveală toate neregulile, nu numai în România, cât și și în America, prima economie a lumii.

E pandemie de coronavirus, pornită din China și răpândită apoi pe toate continentele. Virusul SARS CoV2 a ajuns inclusiv în Statele Unite, acolo unde a fost instituită, după o perioadă de bâlbâieli, carantina în rândul populației. Practic, sunt măsuri similare luate și-n țările din Europa.

În toată această criză, însă, ies la iveală hibele sistemelor publice, inclusiv cele medicale. O vezi zilele astea și-n România (cazul de la Suceava e cel mai grav, dar situația e cel puțin similară în multe județe), dar și la cei mai bogați. Mai precis, chiar și-n Statele Unite, acolo unde platforma de strângere de fonduri pentru diverse situații GoFundMe înregistrează o cerere uriașă pentru cazurile de infectare cu coronavirus.

Practic, americanii apelează la aceată platformă de crowdfunding pentru a-și acoperi costurile legate de pandemia de coronavirus. Guvernul pregătește un plan de stimulare financiară, dar se pare că nici sistemul lor nu funcționează ca la carte, deși e considerat cel mai bun atunci când vine vorba de asigurări publice de sănătate și nu numai.

Hibele sistemului medical din SUA, scoase la iveală de coronavirus

Într-o amplă analiză publicată de jurnaliștii de la New York Times se arată că americanii care au afaceri și nu numai caută să-și acopere pagubele cauzate de coronavirus din donații publice. GoFundMe a fost fondată în 2010, iar în ultima perioadă s-au înmulțit considerabil campaniile de strângere de fonduri.

Între 20 și 24 martie, de exemplu, numărul unor astfel de campanii a crescut cu 60% – de la 22.000 la 35.000. Printre cazurile semnalate se numără familii care cer bani pentru organizarea funeraliilor apropiaților uciși de Covid-19, dar și artiști rămași fără activitate în această perioadă.

Milioane de americani sunt afectați de coronavirus, fie pentru că și-au pierdut joburile, fie pentru că au intrat în șomaj tehnic sau pentru că, pur și simplu, contractele le-au fost suspendate și nu știu când se vor întoarce la muncă. Practic, cererile pentru acordarea indemnizațiilor de șomaj s-au înmulțit în doar câteva zile.

Până să fie ajutați de Guvern, aceștia apelează la platforme de crowfunding precum GoFundMe.

Ce zice Trump

Sceptic la început în legătura cu noul tip de virus, președintele Americii a fost forțat să accepte realitatea. Donald Trump a luat, în cele din urmă, măsuri în linie cu recomandările specialiștilor, dar, în continuare, susține că ar vrea ca țara să revină la normal, deși situația actuală nu o permite.

”Se poate distruge o ţară închizând în acest fel”, explica liderul de la Casa Albă, care voia ca țara să iasă din carantină cât mai repede. Donald Trump spunea, între altele, că o ”gravă recesiune” ar putea face mai multe victime decât noul coronavirus în SUA şi şi-a exprimat dorinţa ca activitatea economică să poată fi reluată cât mai rapid.

”Putem pierde un anumit număr de persoane din cauza gripei. Dar riscăm să pierdem mai multe persoane aruncând ţara într-o recesiune gravă sau într-o depresiune. Mi-ar plăcea să avem ţara redeschisă până la Paşte”, spunea preşedintele SUA.

În America sunt sute de decese înregistrate din cauza noului virus, despre care Trump a spus că este un virus chinezesc. De asemenea, numărul persoanelor infectate e de ordinul zecilor de mii.

Iată și un clip de la John Oliver, în care-ți explică pe larg cam cum stă treaba cu sistemul medical din America: