12 iul. 2020 | 11:15

Cum te poate supraveghea poliția la proteste prin ce postezi pe Facebook și alte rețele

ACTUALITATE
Cum te poate supraveghea poliția la proteste prin ce postezi pe Facebook și alte rețele

Analizarea datelor de pe rețele sociale chiar este o afacere importantă. Pentru compania Dataminr, această afacere tocmai a ajutat poliția să caute recent manifestanții Black Lives Matter.

Compania din New York a colaborat cu forțele de ordine la protestele din toată țara. Dataminr este o platformă AI care poate analiza date în timp real și detectează primele semnale ale evenimentelor cu impact ridicat și ale riscurilor emergente din datele disponibile publicului.

Platforma adună toate datele de pe Twitter care se referă la evenimentele publice, le analizează rapid și oferă informații relevante pentru clienți. Când clientul este departamentul de poliție, se pare că aceste informații includ urmărirea activităților protejate constituțional, precum protestul pașnic.

Astfel de practici ridică semne de întrebare privind drepturile

Pe de altă parte, organizația non-profit American Civil Liberties Union (ACLU) din Minnesota a criticat Twitter pentru că a permis accesul Dataminr la datele sale. „Să ne lămurim: permițând această practică, Twitter pune în pericol în mod direct protestatarii”, a anunțat organizația. „Aceste acțiuni ajută la monitorizarea și expunerea la niște riscuri a oamenilor și le încalcă drepturile constituționale”, completează ACLU.

„Vedem un beneficiu pentru societate în datele publice de pe Twitter, acestea fiind utilizate pentru alertare și pentru prevenirea unor eventuale dezastre”, a scris un purtător de cuvânt al companiei. „Twitter interzice utilizarea serviciilor dezvoltatorului nostru în scopuri de supraveghere”, completează.

Într-adevăr, termenii Twitter sunt clari: „Interzicem utilizarea datelor Twitter și a API-urilor Twitter de către orice entitate în scopuri de supraveghere sau în orice alt mod care ar fi în contradicție cu așteptările rezonabile de confidențialitate ale utilizatorilor noștri”.

Ce s-a întâmplat aici? Ei bine, Twitter insistă că datele trase de Dataminr sunt publice – adică doar tweet-urile setate ca fiind publice – și ca atare este corect. Ceea ce poate fi adevărat, în ceea ce privește politicile Twitter, notează Mashable.

„Dataminr a urmărit meticulos nu numai protestele în desfășurare, dar a păstrat înregistrări cuprinzătoare cu privire la viitoarele mitinguri anti-poliție, în orașele din țară, pentru a ajuta personalul său să-și organizeze eforturile de monitorizare, inclusiv timpul prevăzut pentru evenimente și locația de pornire în aceste orașe”, se arată într-un raport Intercept.

Dataminr, la rândul său, oferă un produs numit First Alert pe care compania îl descrie ca „alertează primii respondenți cu privire la evenimentele de breaking și permite cel mai rapid răspuns în timp real”. Se presupune că First Alert a respectat legea, în cazul protestatarilor.