30 nov. 2020 | 11:31

Cum știi dacă ai cumpărat măști conforme: explicațiile șefului ANPC

ACTUALITATE
Cum știi dacă ai cumpărat măști conforme: explicațiile șefului ANPC

ANPC a efectuat mai multe controale și a constatat că pe piață se vând milioane de măști neconforme. Acum, șeful instituției vine cu propriile explicații.

De la începutul pandemiei, afacerea cu măști a devenit una extrem de profitabilă în România și nu numai. Doar că, de multe ori, cei de la care le cumperi îți vând produse neconforme, intenționat sau nu. Fie știu de aceste defecte și caută să facă profit, fie sunt înșelați la rândul lor de distribuitori.

ANPC a efectuat mai multe controale pentru a vedea gravitatea situației. Și ea există. Într-o singură lună de controale, ANPC a oprit de la vânzare, temporar sau definitiv, peste 30 de milioane de măști, scrie Digi24. În plus, ANPC a inițiat un proiect de act normativ care va interzice vânzarea măștilor textile sub denumirea de „măști de protecție”. Aceste produse se vor numi „acoperitoare facială de utilizat în colectivitate”.

Cum știi dacă ai cumpărat măști conforme. Ce spune ANPC

Controalele au avut loc în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie, la 599 de magazine din țară, mari retaileri și lanțuri de farmacii care vând măşti de protecție. Au fost verificate 35.180.666 de măşti, în valoare 19.763.739 lei. 32.997.026 dintre acestea (peste 90%), în valoare de 19.459.353 lei, nu se încadrau în prevederile legale în vigoare, potrivit raportului ANPC consultat de Agerpres.

Printre companiile care au fost sancţionate pentru comercializarea măştilor neconforme se află magazine ale marilor retaileri din țară – precum Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM -, dar şi compania petrolieră Lukoil România. De asemenea, raportul arată că au fost amendate şi marile reţele de farmacii Help Net şi Sensiblu.

Șeful ANPC susține că e destul de greu să-ți dai seama ce cumperi, dar trebuie să fii foarte atent la etichetă. Cu puțină răbdare, îți poți da seama dacă îți achiziționezi ceva ce te protejează împotriva noului tip de virus. Unele au deficiențe minore – de exemplu, nu sunt etichetate corect, a explicat Eduardt Cozminschi, președintele ANPC, pentru Digi24.ro.

Măștile neconforme care sunt retrase definitiv de la vânzare sunt acelea care nu respectă normele de calitate (de exemplu, capacitatea lor de filtrare nu este certificată de un organism autorizat pentru acest lucru în Europa). Între altele, e responsabilitatea vânzătorului să se asigure că măștile respectă normele de etichetare și de calitate pentru a putea fi vândute și, dacă vrea, se poate adresa ANPC pentru a obține informațiile necesare.