09 sept. 2020 | 11:11

Cum să călătorești cu avionul în plină pandemie și să nu-ți riști viața

ACTUALITATE
Cum să călătorești cu avionul în plină pandemie și să nu-ți riști viața

După atâtea luni fără călătorii, tentația de a ieși în goană către aeroport este mare în cele mai multe cazuri. Iar multe dintre state au deschis liniile aeriene chiar și pentru turiști străini, cu anumite măsuri de protecție, desigur. Dar cât de sigur este totuși să zbori în contextul actual?

Principala preocupare în timpul zborului sau a călătoriilor cu autobuzul sau trenul constă în faptul că la o distanță de mai puțin de o jumătate de metru poate exista o persoană infectată.

Știm deja că și persoanele asimptomatice pot transmite. Riscul de infecție corespunde direct dozei de expunere, care este determinată de durata de timp și cantitatea de picături contaminate din aer.
Pe lângă asta, mai există și preocuparea pentru contactul cu suprafețele posibil contaminate.

Sigur vrei să rezervi biletul?

Deși nu există nicio modalitate de a face călătoria aeriană 100% sigură, există modalități de a o face puțin mai sigură. Dacă nu prezinți risc crescut de contractare a virusului, iar cei pe care îi vizitezi sunt și ei sănătoși, gândește-te la modalități de a înlocui pericolul.

Este posibil să conduci? Acest lucru îți va permite să minimizezi expunerile, mai ales dacă distanța necesită mai puțin de o zi de călătorie.

Ai rezervat biletul. Acum ce?

Dacă alegi totuși să zbori, consultă politicile companiilor aeriene privind locurile și îmbarcarea. Unele reduc la minimum capacitatea și distanțează pasagerii prin faptul că nu folosesc scaune din mijloc și au rânduri goale. Altele folosesc îmbarcarea prin spatele avionului.

Unii transportatori care au fost criticați pentru că și-au umplut avioanele până la capacitate maximă au anunțat planuri de a permite clienților să își anuleze zborurile dacă zborul depășește 70% din capacitatea locurilor de pasageri.

Deși acest lucru poate părea contraintuitiv, ia în considerare rezervarea zborurilor multiple, mai scurte. Acest lucru va scădea probabilitatea de a utiliza toaleta și durata de expunere la persoane infecțioase din avion.

Dacă rezervi, alege un loc la fereastră, dacă este posibil. De asemenea, verifică ce tehnici a pus compania aeriană aleasă de tine pentru a izola pericolele. Acestea pot include sisteme de ventilație, bariere la bord și spray-uri de dezinfectare în timpul zborurilor.

Când sistemul de ventilație al avioanelor funcționează, avioanele au un raport foarte mare de aer proaspăt exterior și aer recirculat, de aproximativ 10 ori mai mare decât majoritatea clădirilor comerciale.

În plus, majoritatea sistemelor de ventilație ale avioanelor au filtre HEPA. Acestea sunt de cel puțin 99,9% eficiente la îndepărtarea particulelor extrem de mici.

Cum rămâi în siguranță în drumul spre locul tău rezervat?

De la check-in până la trecerea prin securitate la îmbarcare, vei atinge multe suprafețe. Iată câteva sfaturi pentru a minimiza riscurile de infecție:

  • Dezinfectează suprafețele precum centura de siguranță și lucrurile personale, cum ar fi pașaportul
  • Folosește pungi resigilabile pentru obiectele personale pe care alții le pot manipula, cum ar fi cartea de identitate
  • Spală-te pe mâini sau folosește dezinfectant pentru mâini cât de des poți. În timp ce apa și săpunul sunt cele mai eficiente, folosirea igienizantului pentru mâini este utilă după spălare
  • Odată ce ai ajuns la scaunul tău rezervat lângă fereastră, rămâi acolo
  • Poartă o mască. Dacă ai o mască N95, cu atât mai bine.

Dacă te gândești să zbori cu copiii, trebuie să ții cont de considerații speciale. Este suficient de greu să faci un copil mic să poarte o mască și să mențină obiceiuri de igienă personală chiar și în mod obișnuit; poate fi mult mai dificil să o faci atunci când zbori.