05 apr. 2020 | 16:46

Cum poți lua acum până la 800.000 de euro de la stat. Cine se încadrează în criteriile impuse de Guvern

BANI
Cum poți lua acum până la 800.000 de euro de la stat. Cine se încadrează în criteriile impuse de Guvern

În plan Guvernului de-a ajutat economia României în timpul și după criza medicală e prevăzut și un ajutor de până la 800.000 de euro. Regulile stabilite sunt destul de clare, de la cine se încadrează până la suma maximă acordată.

Ministerul Finanțelor a anunțat că va acorda până la 800.000 de euro firmelor mici și mijlocii, dar și microîntreprinderilor. Banii ar trebui folosiți pentru plata dobânzilor, comisioane administrare și de risc, pe un interval de la unul până la trei ani.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei (161 milioane euro). Totodată, plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei (circa 3,1 miliarde euro). Statul susține că poate avea până la 40.000 de beneficiari.

Finanțare pentru 3 sau 6 ani, în funcție de nevoi:

În cazul creditelor sau liniilor de creditare pentru capital de lucru, durata maximă de finanțare este de trei ani. În cazul creditelor de investiții, perioada se poate duce până la șase ani.

Valoarea maximă a creditelor pentru cei din prima categorie este de 5 milioane de lei (aprox. 1,04 milioane euro). Pentru ceilalți, valoarea maximă este de 10 milioane de lei (aprox. 2,07 milioane euro). De asemenea, creditele cumulate acordate unei companii se vor încadra în limita totală a 10 milioane de lei.

Băncilor le rămâne să analizeze solicitările și să țină cont de limitele pentru respectarea condițiilor ajutorului de stat. Un alt plafon care poate fi utilizat pentru determinarea valorii creditului reprezintă 25% din cifra de afaceri netă a beneficiarului pe 2019. Sau venitul brut sau norma de venit în cazul persoanelor fizice care obţin venituri din activităţi independente.

„Firmele care aplică pentru obţinerea granturilor depun un document scris prin care se angajează să nu disponibilizeze personalul existent de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă până la 31 decembrie 2020. Întreprinderea poate organiza programul de lucru al salariaţilor în funcţie de evoluţia activităţii curente a acesteia.”
Ministerul Finanțelor Publice

Perioada de valabilitate a schemei este între data intrării în vigoare a prevederilor ordonanţei de urgenţă aprobate de Guvern şi data de 31 decembrie 2020. Totodată, perioada în care se poate efectua plata grantului este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi data de 31 martie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii.

Valoarea maximă a fiecărei finanţări va fi de 500.000 lei (aprox. 103.500 euro) pentru microîntreprinderi. Va fi de 1 milion de lei (aprox. 207.000 euro) pentru întreprinderile mici. Statul garantează 90% din valoarea acestor credite.

Cine nu poate accesa această finanțare

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garanţii în cadrul programului întreprinderile mici şi mijlocii din sectoarele sau domeniile următoare: activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, activităţi de investigare şi protecţie.