01 mai 2020 | 11:17

Cum e strânsă Firea cu ușa de către Guvernul Orban din cauza poluării din București

ACTUALITATE
Cum e strânsă Firea cu ușa de către Guvernul Orban din cauza poluării din București

Gabriela Firea e strânsă cu ușa de Guvernul Orban din cauza poluării din București, pe care n-o poate nega. Iar Guvernul are și argumente: o posibilă sancțiune de 1,6 milioane de euro pe care o riscă țara noastră.

Poluarea din București nu mai e o surpriză pentru nimeni. Acum, lucrurile s-au mai relaxat, dar asta pentru că nivelul traficului e scăzut și că multă lume stă acasă în izolare. Dar asta nu înseamnă că problema a dispărut.

E motivul pentru care a intervenit și Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care a condamnat România pentru poluarea din București. Dacă Gabriela Firea nu ține sub control poluarea, atunci țara noastră riscă o sancțiune de 1,6 milioane de euro, atrage atenția ministrul Mediului, Costel Alexe.

Firea, somată de Guvernul Orban să rezolve poluarea din București

Ministrul Mediului a invocat decizia CJUE atunci când a atras atenția asupra faptului că Primăria Capitalei nu reușește să gestioneze poluarea.

“Astăzi, inevitabilul pe care-l anunțam de la începutul mandatului s-a întâmplat. România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiție după ce Primăria Capitalei nu a reușit să reducă poluarea cu PM 10 în București. Acesta este rezultatul după câțiva ani de dialog cu Comisia Europeană. Comisia a fost răbdătoare cu noi și pe acest subiect. A așteptat câțiva ani ca Primăria Municipiului București să aprobe un plan de reducere a poluantului PM10. După ce Primăria a reușit să aprobe un plan de reducere și trebuia să fie aplicabil, nu a fost capabil să-și implementeze propriile măsuri asumate. Măsurile implementate până la momentul sesizării Curții nu au dus la nicio îmbunătățire a situației din București, aceasta fiind unda din concluziile CJUE. Era previzibil verdictul Curții de astăzi”, a spus Costel Alexe într-o declarație de la Palatul Victoria.

Ministrul spune că poluare există în București chiar și când nu este trafic. Ceea ce arată, de fapt, proporțiile dezastrului. În acest context, ministrul Mediului cere Primăriei Municipiului București un plan de urgență, pe termen scurt, și soluții concrete care să reducă poluarea. Tocmai pentru ca România să evite amena CJUE.

“Deocamdată, hotărârea Curții nu prevede sancțiuni. Bucureștenii sunt feriți de costuri mai mari de viață din cauza unei administrații locale iresponsabile. Decizia de azi nu prevede un termen până la care Primăria Municipiului București să se conformeze acestei condamnări, însă toată lumea știe că dacă Primăria nu ține sub control emisiile de PM10, Comisia poate declanșa în orice moment o nouă procedură de infringement și am putea să avem și sancțiuni financiare.Pentru cauza României, suma forfetară care ar putea să fie propusă este de 1,6 milioane de euro, iar penalitățile pentru fiecare zi de întârziere ar putea varia între 2000 de euro și 120.000 de euro pe zi”, a afirmat ministrul Mediului.