Cum ar putea fi dezinfectate autobuzele STB din București: proiectul care ar putea da roade

Cum ar putea fi dezinfectate autobuzele STB din București: proiectul care ar putea da roade

În plină pandemie de coronavirus, se caută soluții pentru reduce riscul de infectare. Mijloacele de transport în comun precum autobuzele STB din București reprezintă un mediu periculos. Dar soluția ar putea fi acest proiect.

Pe perioada în care cetățenii învață să conviețuiască știind că virusul n-a dispărut, cele mai periculoase locuri sunt cele aglomerate. Mijloacele de transport în comun pot reprezenta un posibil focar dacă nu sunt igienizate și dezinfectate. Dar procesul este greoi și trebuie făcut zilnic, la intervale scurte de timp.

Ceea ce nu prea e posibil.

Soluția ar putea să o reprezinte un sistem integrat format din module de dezinfecție, cele care reduc cu 95-96% riscul de contaminare cu bacterii și virusuri. Un astfel de sistem a fost montat pe un autobuz STB din București, în cadrul unui program-pilot. Dacă soluție se dovedește bună, atunci ea ar putea fi implementată peste tot.

E o soluție 100% românească ce s-ar putea dovedi extrem de utilă.

Cum ar putea fi dezinfectate autobuzele STB din București

Programul-pilot e realizat de Institutul de Cercetări în Transporturi (INCERTRANS), Compania Municipală Energetica București (CMEB) și societatea Aether, fiind supravegheat și testat medical de Direcția de Sănătate Publică (DSP) și de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală – Laboratorul Național de Referință pentru EST. Sistemul, spun cei care-l testează, e unul sofisticat și poate fi folosit pe aproape orice: de la autobuz la metrou, tren, magazine sau spații de depozitare.

DSP asigură probele de sanitație prelevate din mijlocul de transport în comun testat, iar Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală testează sistemul de lămpi în laboratoare specializate pe culturi de  Covid-19. Astfel, va exista pentru prima dată certitudinea că sistemul este eficient împotriva virusurilor și bacteriilor, inclusiv a virusului, datorită lămpilor concepute special de INCERTRANS, scrie profit.ro.

De precizat că nicăieri în lume nu mai există așa ceva, ceea ce s-ar putea dovedi o idee excelentă dacă se constată că sistemul e foarte util.  Din autobuzul STB pe care e testat sistemul, DSP va preleva zilnic probele de sanitație și, în paralel, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală va testa in vitro eficiența întregului sistem de dezinfecție.

Tot procesul se poate urmări digital.