08 iun. 2020 | 18:44

Cum a dispărut SARS și de ce nu se va întâmpla la fel cu COVID

ACTUALITATE
Cum a dispărut SARS și de ce nu se va întâmpla la fel cu COVID
Timon Studler / Unsplash

Virusul care a cauzat boala SARS face parte din aceeași categorie de virusuri ca și cel cu care ne confruntăm în prezent. SARS a dispărut, așa că cea mai logică întrebare este când va dispărea COVID.

Planeta s-a mai confruntat cu două epidemii de coronavirus, însă mult mai puțin răspândite decât pandemia de SARS-CoV-2 pe care o trăim în prezent. Dar înainte de acesta, a fost virusul SARS-CoV-1, responsabil de epidemia care a început în 2002 și s-a încheiat în 2004, după un an și jumătate. Acest coronavirus a infectat a cel puțin 8.000 de oameni și a fost responsabil de moartea a cel puțin 10% dintre ei. Deși a afectat mai ales țările din Asia de Est, până la sfârșitul său, SARS a ajuns să se răspândească în toată lumea.

În tot acest timp, existau temeri că totuș s-ar putea transforma într-o pandemie gravă. Virusul era dat mai departe prin transmitere respiratorie, s-a răspândit la nivel internațional și avea capacitatea de îmbolnăvi grav oamenii. Totuși, la un moment dat, virusul care cauza boala a dispărut, însă nu de nicăieri. Epidemia a fost controlată prin simple măsuri de sănătate publică. Testarea persoanelor cu simptome (febră și probleme respiratorii), izolarea și punerea în carantină cazurilor suspectate, dar și restricționarea călătoriilor au avut un efect pozitiv.

Cât de posibil e ca noul virus să aibă soarta SARS

Deși cele două fac parte din aceeași categorie de virusuri, acestea au și diferențe. Cea mai mare este legată de modul de transmitere. În timp ce SARS-CoV-1 se transmitea cel mai ușor atunci când persoanele erau bolnave, SARS-CoV-2 se poate transmite extrem de ușor înainte ca persoana să dezvolte boala, în perioada de incubație.

Astfel, în cazul SARS, izolarea celor care aveau simptome putea preveni destul de ușor îmbolnăvirea altora. În cazul COVID-19, transmiterea virusului care o cauzează se poate întâmpla când o persoană nu este încă bolnavă. Acest lucru face ca restricțiile tradiționale de sănătate bazate pe simptome, care au funcționat bine pentru SARS, să fie ineficiente în încercare controlării COVID-19.

Având în vedere că nu știm cât durează imunitatea naturală față de COVID-19 și nici dacă este capabilă să blocheze complet infecția sau doar simptomele, nu este clar dacă SARS-CoV-2 ar putea dispărea, la fel ca coronavirusul din 2002.

Pe de altă parte, unii experți susțin că că actuala pandemie de COVID-19 ar urma să dispară. Aceștia sunt de părere că există mai multe infecții în lume decât ne dăm seama și că acele infecții mai ușoare, neînregistrate, duc la o imunitate mai mare. Ulterior, acest lucru s-ar transforma în imunitate în masă, ceea ce ar face ca virusul să dispară.

Totuși, vestea proastă e că, în realitate, ideea că permiterea virusului să circule liber ne-ar proteja este puțin probabil să fie valabilă. Rezultatele testelor de anticorpi sugerează că doar o mică parte dintre oameni a fost infectată de SARS-CoV-2. În Marea Britanie, de exemplu aproximativ 6,8% dintre oameni au avut virusul; pentru Franța, cifra este de doar 4,4%.

Aceasta înseamnă că suntem departe de a obține imunitatea în masă. De asemenea, sugerează că virusul are într-adevăr rata mortalității relativ mare pe care am estimat-o. Toate acestea tind să arate că noul coronavirus nu va dispărea la fel de ușor ca cel care a cauzat epidemia de SARS între 2002 și 2004.