Creatorul Uber și „dușmanul” taximetriștilor a părăsit compania. Ce face acum?

Creatorul Uber și „dușmanul” taximetriștilor a părăsit compania. Ce face acum?

În urmă cu peste 10 ani era greu de crezut că taximetria poate fi reinventată. A făcut-o Uber. Iar creatorul a decis, la final de 2019, să plece. Dar are un alt plan pentru viitor.

Travis Kalanick e fondatorul Uber și o vreme a fost director executiv. O serie de decizii proaste, un comportament cel puțin deranjant pentru acționari și-o strategie agresivă de promovare a produsului au forțat acționari să-l împingă spre demisie. Și-a demisionat. Din 31 decembrie 2019, Kalanick nu mai face parte din echipa Uber.

El s-a rupt de compania pe care a creat-o vânzând treptat din acțiuni. Înainte de plecarea definitivă, el a demisionat din funcția de director executiv în iunie 2017. A fost înlocuit la acel moment cu Dara Khosrowshahi.

Ce va face acum creatorul Uber?

Uber și Airbnb au definit deceniul precedent prin ceea ce specialiștii numesc „sharing economy”. Uber a făcut asta în transport, Airbnb în industria hotelieră. Kalanick a spus, înaintea plecării, că Uber a făcut parte din viața lui în ultimii 10 ani.

„La sfârșitul deceniului și odată ce compania a fost listată la bursă, mi se pare momentul potrivit pentru a mă concentra asupra activității mele actuale și filantropiei. Sunt mândru de tot ce a obținut Uber și voi continua să o încurajez de pe margine.”
Travis Kalanick, fondator și fost CEO Uber

Că ziceam înainte de sharing economy. Kalanick nu se duce prea departe de acest concept. El face acum proiectul CloudKitchens. Deocamdată e un startup care a obținut o investiție de 400 de milioane de dolari de la Fondul Suveran al Arabiei Saudite.

Planul e să dezvolte o rețea de bucătării care livrează mâncare la domiciliu. Dar acestea sunt doar bucătării. Nu sunt restaurante. Nu poți mânca acolo, nu poți lua la pachet. Totul se face printr-o aplicație, în bucătării doar se gătește. Practic, a scos „fațada” dintr-un restaurant și-a făcut doar componenta crucială și pentru servicii de livrat mâncare.

Altfel, e bine de știut și că cel mai important parteneriat pentru Uber, în vremea în care era la început, a pornit de la un tweet la care a răspuns Ryan Graves.

Citește și:
Sursa: TechCrunch
Etichete: