Coronavirus China: cum lovește epidemia companiile de la nivel mondial

Coronavirus China: cum lovește epidemia companiile de la nivel mondial

Coronavirusul din China are un impact negativ asupra economiei mondiale. Iar noile estimări arată acest lucru.

Coronavirusul din China se dovedește a fi o epidemie cu consecințe economice mult mai grave decât se credea. Epidemia ar putea afecta peste cinci milioane de companii din toată lumea. Asta înseamnă pierderi uriașe, cauzate în special de problemele de pe lanțul de aprovizionare.

Industria auto, de exemplu, nu e singura afectată. Pentru că multe companii, indiferent de domeniu, depind de cum merg activitățile în a doua economie a lumii. Spre exemplu, regiunile din China în care activitatea a fost oprită sunt puternic conectate la mediul de afaceri global.

Coronavirus China: care e impactul economic

Potrivit unui raport citat de CNBC, în zonele cu cel puţin 100 de cazuri confirmate la data de 5 februarie se află peste 90% din toate companiile active din China. Astfel, aproape 49.000 de companii din aceste regiuni sunt divizii şi filiale ale unor companii străine.

Aproape jumătate (49%) dintre companiile care au legături cu zonele afectate au sediul central în Hong Kong, în timp ce entitățile americane reprezintă 19%. Acolo sunt prezente și companii din Japonia și Germania, de asemenea. Practic, cel puţin 51.000 de companii din lume, dintre care 163 sunt incluse în topul Fortune 1000, au cel puţin un furnizor de rangul întâi în regiunile afectate, în timp ce cel puţin cinci milioane, dintre care 938 în Fortune 1000, au cel puţin un furnizor de rangul al doilea.

Guvernul chinez susține că au fost confirmate deja peste 70.000 de cazuri de infectare cu coronavirus. Numărul deceselor se ridică la 1.770, dar e posibil ca numărul lor chiar să fie mai mare de atât.

Impactul economic e devastator. China e responsabilă pentru aproximativ 20% din PIB-ul de la nivel mondial, iar analiştii estimează că dacă epidemia va continua şi dincolo de vară, atunci ritmul s-ar încetini. Practic, economia mondială ar pierde aproximativ un punct procentual.

Citește și: