Bate vântul în conturile ANAF: de ce nu mai aleargă firmele cu banii în mână la Fisc

Bate vântul în conturile ANAF: de ce nu mai aleargă firmele cu banii în mână la Fisc

2020 a fost un an prost nu doar pentru companiile mici, ci și pentru cele care credeau că se pot descurca în vremuri de criză. Din cauza acestei situații, are de suferit și ANAF.

În conturile ANAF bate vântul și această situație a fost influențată și de deciziile luate de Guvern la începutul pandemiei și adaptate apoi crizei sanitare. Datele arată că totalul obligațiilor fiscale amânate la plată de către firme, fără dobânzi și penalități, în baza facilităților acordate de Guvern în luna martie, a sărit de 14 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, firmele, profitând de această facilitate, n-au mai alergat cu banii în mână către ANAF.

Au amânat plățile pentru că li s-a permis și s-ar putea ca această rostogolire să nu fie una bună pentru toți.

Crește valoarea datoriilor către ANAF

Suma totală pe care firmele care și-au amânat plățile către ANAF e de 14,4 miliarde de lei, scrie profit.ro. De fapt, de la începutul lui martie, adică startul pandemiei, soldul sumelor declarate la ANAF dar neachitate a scăzut într-o singură lună, în iunie, când Guvernul a decis chiar pe data de 25 iunie, când facilitatea fiscală expira, să o extindă. Dacă ar fi știut că Guvernul va extinde oricum facilitatea, posibil ca sumele să fi fost mai mici.

Datele arată că unele firme au decis să nu își asume riscuri și să nu aștepte până în ultima zi, astfel că au plătit, iar soldul amânărilor a coborât cu 1,5 miliarde lei, de la 11,7 miliarde lei în luna mai, la 10,2 miliarde lei.

E important de precizat, însă, că facilitatea Guvernului se adresează tuturor. Cu alte cuvinte, dacă o firmă prosperă în aceste vremuri poate amâna plățile, la fel ca oricare alta care se luptă să supraviețuiască. În iulie, soldul amânărilor la plată a urcat cu 2,3 miliarde lei, iar în august s-au mai adăugat 1,9 miliarde lei. Facilitatea acordată de Guvern expiră pe 25 octombrie.

În ritmul actual, amânările la plată permise firmelor au ajuns deja să reprezinte 1,36% din PIB și, în ritmul actual, dacă facilitatea este extinsă până la final de an, ar putea reprezenta chiar 2% din PIB, cu impact semnificativ la bugetul statului. Mai ales că deficitul bugetar se adâncește.

După primele opt luni (ianuarie-august) a ajuns la 54,77 miliarde lei (adică la 5,18% din PIB), față de 21,92 miliarde lei (2,07% din PIB) în perioada similară a anului trecut.

Citește și: