Contre între ministrul Economiei și Huawei: cum e tratată problema 5G în România
2020 e anul în care România ar trebui să se decidă în cazul licitației 5G și să aleagă un partener în acest domeniu. Un memorandum încheiat între București și Washington arată că Huawei nu are nicio șansă. Iar acum oficialii dau semne că-și asumă și public acest lucru. Ceea ce stârnește furia chinezilor.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a ieșit în față și a dat un semnal clar referitor la licitația pentru 5G. O declarație care nu prea mai lasă loc de interpretări și care a atras imediat și o reacție din partea companiei chineze.
Ministrul a declarat pentru Hotnews că rețelele 5G ar trebui realizate cu parteneri euro-atlantici, nu cu Huawei. E pentru prima oară când un oficial pronunță atât de direct numele Huawei într-un asemenea context sensibil.
„Îmi doresc ca și partea de 5G să fie tot cu un partener euro-atlantic, nu îmi doresc 5G cu Huawei, iar 5G fără partea de telecomunicații nu se poate”, a declarat Virgil Popescu, făcând referire la decizia luată de statul român de a renunța la partenerii chinezi în cazul proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, în favoarea unor potențiali parteneri euro-atlantici.
Reacție imediată a Huawei: ce spune despre investițiile în 5G
O declarație atât de directă a ministrului Economiei avea nevoie de o reacție la fel de directă. Și ea a venit imediat. Compania chineză Huawei susține că ministrul dă de înțeles că nu susține un mediu de afaceri echitabil.
„Mediul de afaceri românesc a fost un factor esențial în dezvoltarea rapidă a economiei românești în ultimul deceniu, încurajând succesul unor investitori precum Huawei. Huawei este una dintre companiile care a crezut cu tărie în acest potențial și care a ales în ultimii 18 ani să își extindă operațiunile în România. Cele 7 centre de servicii prezente la nivel național, precum și cei peste 2100 de angajați români, arată că Huawei a mizat pe atuurile și dorința României de a susține dezvoltarea tehnologică la nivel mondial”, mai precizează Huawei.
Cât despre 5G, compania spune că s-a implicat în dezvoltarea rețelelor 5G în Europa și în restul lumii și că mai multe state europene, precum Germania sau Elveția, au încredere în tehnologia sa. Pe partea de bani, Huawei amintește că a investit peste 15 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare și, astfel, compania a ajuns să aibă cea mai avansată tehnologie 5G din lume, potrivit experților.
SUA au cerut partenerilor să nu lucreze cu Huawei la dezvoltarea rețelelor 5G din cauza unor legături cu Guvernul de la Beijing. Concret, americanii susțin că Huawei spionează în favoarea autorităților chineze prin intermediul echipamentelor sale. Din acest motiv, ar fi probleme legate de securitatea națională.