Explicația psihologică: de ce bei mai mult pe timp de izolare în România
Dacă și tu bei mai mult alcool acum că ești în izolare la domiciliu, trebuie să știi că nu ești, în niciun caz, singurul care face acest lucru.
Pentru a face față izolării sau carantinei, o mare parte din oameni se orientează către anumite modalități prin care să facă timpul să treacă mai repede. Vorbim, pe de-o parte, despre consumul de alcool, la care românii (și nu numai) au apelat mai mult decât o făceau de obicei înainte de izolarea la domiciliu.
Chiar și atunci când nu e pandemie, românii consumă destul de mult alcool. Conform ultimului Raport al OMS (2018), în România, consumul de alcool raportat la efectivul populației în vârstă de 15 ani și peste (consumatoare și neconsumatoare de alcool) a fost de 12,6 litri pe cap de locuitor în anul 2016. Chiar dacă nu există încă date statistice în acest sens pentru anul 2020 și perioada pandemiei, probabil vezi și tu pe rețelele sociale tot mai multe persoane care se plâng că beau mai mult în perioada asta decât o făceau înainte. Și nu suntem singurii.
De ce bem mai mult în această perioadă
Pe măsură ce din jur primim în mod constant vești negative: îmbolnăviri, decese, lipsa echipamentelor din spitale, sărăcie, economii prăbușite etc., dar și din cauza izolării impuse, anxietatea colectivă pe care o simțim cu toții crește. Indiferent de motivele pentru care oamenii ar apela la alcool în încercarea de a se relaxa sau calma, într-o anumită măsură, e clar că acest lucru se întâmplă. De altfel, mulți oameni folosesc alcoolul ca strategie de coping, care s-ar traduce în a face față unei situații. La fel se întâmplă și în cazul pandemiei.
De asemenea, programul obișnuit al majorității a fost dat peste cap. Pentru că nu se mai merge la birou sau la cursuri, e mai greu să-ți dai seama ce zi sau ce oră e. Astfel, regulile pe care ți le impui cu privire la consumul de alcool (de exemplu: beau doar seara, la masă, sau doar în weekend) nu mai par atât de stricte și le încalci cu mai multă ușurință.
Ce se întâmplă în creierul tău când consumi alcool
De altfel, oamenii de știință spun că, în condiții de stres, consumul de alcool poate crește. „Acest lucru este bine documentat în literatura de specialitate”, spune dr. Rajita Sinha, directorul Centrului de Stres Interdisciplinar în cadrul Yale University.
Alcoolul afectează unii dintre mesagerii creierului, cunoscuți sub numele de neurotransmițători. Acidul gamma-aminobutiric (GABA) este un neurotransmițător inhibitor și glutamat, care este unul excitant. Atunci când bem, alcoolul împiedică eliberarea de glutamat, care crește de obicei activitatea neuronală. Totodată, crește producția de GABA, ceea ce reduce în mod normal activitatea neuronilor. Pe scurt, corpurile și creierele noastre încetinesc, cu cât beau mai mult, determinându-ne să ne dezorientăm și să nu fim coordonați.
În același timp, alcoolul afectează și centrul de plăcere și recompensă al creierului, stimulând eliberarea de dopamină – neurotransmițătorul care ne face să dorim mai mult. Acesta este motivul pentru care este atât de greu să te oprești la doar o bere sau doar un pahar de vin.
Alcoolul are și efecte negative asupra sănătății mentale
Partea proastă e că, de fapt, ușurarea și relaxarea pe care le simți atunci când consumi alcool sunt doar efecte temporare. De cealaltă parte, apar și efectele negative.
„Pe moment, se simte un sentiment de ușurare și ne simțim mai bine”, explică Annie Grace, autoarea This Naked Mind: Control Alcohol. „Nivelul de alcool din sânge crește și lucrurile par să se încetinească; mintea noastră se relaxează și există o anumită dezorientare și euforie”, mai explică aceasta.
Totuși, această ameliorare este trecătoare. 20-30 de minute mai târziu corpul începe să elimine alcoolul, deoarece asta face corpul cu toxine. Astfel, pe măsură ce alcoolul ne părăsește sângele, începem să ne simțim inconfortabili și chiar mai stresați decât înainte.