21 ian. 2020 | 16:17

Noul algoritm Toshiba te face să uiți că ai nevoie de computere cuantice

ACTUALITATE
Noul algoritm Toshiba te face să uiți că ai nevoie de computere cuantice
Markus Spiske on Unsplash

Toshiba s-a orientat către îmbunătățirea algoritmilor clasici în locul dezvoltării tehnologiilor legate de computere cuantice.

Computerele cuantice par să ne rezolve cele mai multe probleme cu care ne confruntăm ca oameni. Ar urma să aibă o contribuție extrem de importantă într-o serie de zone. Printre exemple se numără și acestea: ne-ar ajuta să salvăm vieți prin diagnosticarea mai rapidă a unor boli, îndrumarea mai eficientă a ambulanțelor, ar ajuta la dezvoltarea de materiale pentru a face construcțiile și dispozitivele mai rezistente, dar ar ajuta la elaborarea unor strategii financiare pentru a putea trăi liniștiți la pensie. E clar că aceste computere cuantice vor fi extrem de benefice pentru viața noastră, însă cei de la Toshiba spun că se pot face cam la fel de multe folosind hardware clasic.

Compania susține că un algoritm la care lucrează de ani de zile este capabil să analizeze seturi complexe de date mai rapid și mai eficient decât cele pe care le folosesc cele mai rapide supercomputere din lume. Astfel, în loc să lucreze la dezvoltarea de computere cuantice, Toshiba se concentrează pe îmbunătățirea algoritmilor tradiționali.

Acesta se numește Simulated Bifurcation Algorithm, iar Toshiba spune despre acesta că, dintr-o serie de soluții posibile pentru rezolvarea unei probleme extrem de complexe, algoritmul o poate identifica pe cea mai bună.

Cât de bine funcționează algoritmul Toshiba față de cele de pe computere cuantice

Toshiba a și demonstrat puterea algoritmului său: poate găsi cele mai potrivite soluții într-o problemă cu 2.000 de variabile în doar 50 de milisecunde. Acest proces este de 10 ori mai rapid decât ar fi necesar pentru un computer cuantic bazat pe laser.

De fapt, inventatorul său, Hayato Goto, spune că algoritmul este inspirat de felul în care funcționează computerele cuantice extrem de puternice. Goto a observat că adăugarea de noi input-uri într-un sistem complex cu 100.000 de variabile face mai ușor de rezolvat problema, cu un cost de procesare destul de mic. Acest lucru înseamnă că algoritmul poate fi folosit pe computerele standard.