Cercetătorii au rezolvat, din greșeală, o problemă de 58 de ani: pas important către computere cuantice
Rezolvarea acestui puzzle cuantic ar reprezenta un pas important către construirea unor computere cuantice mai performante decât cele care există deja astăzi.
Un accident fericit dintr-un laborator a dus la rezolvarea unei probleme a cărei rezolvare a fost un mister pentru experți timp de 58 de ani. O echipă de ingineri din cadrul University of New South Wales din Australia a reușit să realizeze ceva ce nu s-a mai făcut înainte: să controleze nucleul unui singur atom prin folosirea câmpurilor electrice.
Partea cea mai bună n-o reprezintă doar rezolvarea unui mister care a dat bătăi de cap oamenilor de știință în ultimii aproape 60 de ani, ci are implicații mai mari. Vestea și mai bună e că va oferi cercetătorilor noi capabilități în ceea ce privește dezvoltarea de computere cuantice și senzori.
Teoria a fost propusă inițial de un om de știință celebru, care a sugerat tocmai în 1961 că acest lucru ar fi posibl. Totuși, nu a mai fost făcut până acum.
Cum va contribui descoperirea la dezvoltarea de computere cuantice
„Această descoperire înseamnă că acum avem o modalitate de a construi calculatoare cuantice care folosesc rotirea unui singur atom, fără a fi nevoie de niciun câmp magnetic oscilant pentru funcționarea lor”, spune Andrea Morello, cercetător în cadrul UNSW.
Potrivit cercetătorilor, aceștia pot utiliza aceste nuclee pe post de senzori extrem de preciși, dar și pentru rezolvarea unor întrebări fundamentale în ceea ce privește dezvoltarea de computere cuantice.
În prezent, o asemenea rotire nucleară este controlată cu câmpuri magnetice. Numai că acestea trebuie generate cu ajutorul unor bobine foarte mari. Spre deosebire, generarea unui câmp electric necesită echipament mult mai mic, iar procesul este mult mai controlat.
Diferența dintre cele două tehnici poate fi exemplificată cu ajutorul unei bile de pe o masă de biliard. Dacă încerci să o miști pe aceasta prin agitarea mesei, bila respectivă se va mișca, însă va face și restul bilelor să se deplaseze. În cazul unui câmp electric, bila aleasă se poate mișca doar ea în locul dorit.