22 mart. 2020 | 11:25

Dacă bagi codul PIN invers, bancomatul sună la Poliție? Nu, dar tu arăți că ești prea credul

ACTUALITATE
Dacă bagi codul PIN invers, bancomatul sună la Poliție? Nu, dar tu arăți că ești prea credul

Pe fondul situație în care ne regăsim, a început să ia din nou avânt un mit: dacă bagi codul PIN invers la bancomat înseamnă că ești jefuit și poliția e anunțată rapid. E totul o minciună, dar asta nu înseamnă că n-a fost o idee cândva de-a face așa ceva.

Cu mitul acesta ne regăsim într-un cerc vicios: bani – bancomat – card – PIN. De-aia avem și mitul că, dacă apeși de două ori butonul Cancel, hackerii n-au cum să-ți mai fure banii. Mai longeviv e mitul conform căruia dacă bagi codul PIN invers, poliția va fi alertată că ești jefuit. Tot primești bani, dar vine și poliția. Ceea ce-ar fi util, dar scenariile sunt prea limitate.

Mitul acesta cu codul PIN băgat invers se plimbă pe internet și-n discuțiile oamenilor de mai bine de 14 ani. Snopes a documentat cum s-a distribuit mitul pe mail. Mesajele din acele mailuri le găsești într-o formă sau alta și pe internetul românesc. Am găsit unul din 3 februarie 2020. Sigur, era pe un grup, dar asta demonstrează și cum sunt distribuite astfel de mesaje – destul de eficient.

pin invers bancomat atm

De ce cred oamenii în mitul cu codul PIN băgat invers la bancomat?

Mitul a pornit în urmă cu peste un deceniu, s-a plimbat din mail în mail, iar acum și-a găsit o a doua casă pe WhatsApp și în grupuri de Facebook. Cel puțin cât încă vom mai avea cash scos de la bancomat e posibil să nu dispară minciuna asta.

Totuși, spre deosebire de altele, are și-o ramură de adevăr. Spre finalul anilor ’80 a fost gândit un sistem de siguranță care să poată fi activat la introducerea în ordine inversă a cifrelor din codul PIN. A fost propusă de Joseph Zingher, un avocat din Illinois, iar el a obținut chiar și un brevet pentru idee, notează Rare.

Nu a devenit niciodată o tehnică aplicată pe scară largă. Cea mai bună explicație e că, dat fiind că ai codul PIN din patru cifre, nu ai cum să faci un sistem care să separe palindroamele de un avertisment de securitate. Și aici intră codul PIN sub forma: 45541221 sau 3883. Oricum, orice PIN sub forma asta ar fi adus un haos.

Apoi, să zicem că n-ai un palindrom ca PIN, dar ai codul PIN format din cifre apropiate. Și îl bagi greșit din neatenție. Iată cum poliția vine degeaba și sistemul e un eșec.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele