Circuitul banilor în lume: cum au ajuns, de fapt, 6,7 miliarde de euro în România

Circuitul banilor în lume: cum au ajuns, de fapt, 6,7 miliarde de euro în România
Sursa foto: Markus Spiske / Unsplash

Milioane de români lucrează peste hotare în Europa sau în alte părți ale lumii. Iar banii trimiși din diaspora în țară, în 2019, contribuie semnificativ la mersul economiei locale. Iar în 2019, România a atins un record de transferuri, record alimentat inclusiv de românii care lucrează în afară.

Potrivit unui raport realizat de Banca Mondială, anul trecut a fost stabilit un nou record al transferurilor de bani către Europa și Asia Centrală. Remitențele au crescut, în 2019, cu 6% față de anul precedent – până la 65 de miliarde de dolari.

Cele mai mari transferuri de bani din regiune au fost către Ucraina – 15,8 miliarde de dolari, urmată de Rusia și, imediat pe locul al treilea, România.

Diaspora-bancomat? Câți bani s-au trimis în România în 2019

Raportul World Bank arată că România a primit, anul trecut, transferuri în valoare de 7,2 miliarde de dolari (aprox. 6,7 miliarde de euro). Nu e foarte clar dacă toți acești bani au fost trimiși de românii care lucrează în străinătate, deci raportul Băncii Mondiale vorbește de migranții care lucrează peste hotare.

Dacă acești bani au fost trimiși de românii care lucrează în străinătate, atunci suma este mai mult decât dublă decât remitențele din 2018. Dacă stai să compari datele Eurostat cu cele noi de la Banca Mondială reiese că această creștere a sumelor de bani trimise în țară este mai mult decât accelară.

Date Eurostat – bani trimiși în România de românii care lucrează în străinătate (datele pentru 2019 vor fi publicate în noiembrie 2020):

  • 2017 – 2,82 mld. euro
  • 2018 – 2,97 mld. euro

Date Banca Mondială – transferuri de bani către România:

  • 2019 – 7,2 mld. dolari (6,7 miliarde eur0)

E posibil, așa cum spuneam, ca datele Băncii Mondiale să includă și alte transferuri de bani, nu doar cele realizate de românii care lucrează în străinătate. De aici, poate, și creșterea uriașă.

Pe de altă parte, Banca Mondială are, pentru 2020, previziuni sumbre – din cauza pandemiei. Europa şi Asia Centrală ar urma să înregistreze cel mai semnificativ declin al remitenţelor – de aproximativ 28%, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi a scăderii preţului la ţiţei, apreciază Banca Mondială. Raportul complet e aici.

Pe plan global, remitenţele ar urma să scadă cu 142 miliarde de dolari în 2020, cel mai semnificativ declin din istoria recentă, din cauza efectelor epidemiei. Scăderea de aproape 20% a sumelor de bani trimise de migranţi acasă va fi cauzată de reducerea salariilor şi a nivelului angajărilor de peste hotare, se arată în raportul Băncii Mondiale.

„Remitenţele sunt o sursă vitală de venit pentru ţările în curs de dezvoltare. Actuala recesiune provocată de epidemie va afecta semnificativ capacitatea de a trimite bani acasă şi de aceea va fi extrem de important să scurtăm perioada de redresare pentru statele dezvoltate.”
David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale

Se estimează că peste un miliard de migranţi – aproximativ 270 de milioane care lucrează în afara ţărilor lor natale şi 760 de milioane migranţi interni – au ajutat la hrănirea, îmbrăcarea şi adăpostirea a trei persoane din locul lor natal, a declarat, pentru Reuters, Dilip Ratha, autorul raportului Băncii Mondiale.”Luăm în considerare o treime din omenire”, a declarat oficialul BM.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: