02 feb. 2020 | 08:12

Cine sunt giganții care calcă pe urmele Apple, Microsoft și Google

ACTUALITATE
Cine sunt giganții care calcă pe urmele Apple, Microsoft și Google

Apple, Microsoft și Google sunt primele companii care și-au măsurat succesul în multe zerouri. Și-n urma lor vin și alții.

Apple, Microsoft și Google au deschis un drum pe care multe companii, indiferent de domeniu, vor să calce. Au fost primii giganți care au atins valoarea de piață de 1.000 de miliarde de dolari. Adică un trilion de dolari. La fel cum a făcut, de altfel, și Amazon.

Sunt companii din domeniul tech, un sector care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani și fără de care nimeni nu prea mai poate rezista pe piață. Mediul a devenit extrem de competitiv, mai ales în zona digitală, și toate business-urile care vor să fie relevante trebuie să aibă o componentă puternică din zona de tehnologie. Accentul se pune pe inovație.

Cum spuneam, cei trei mari giganți sunt cei care au deschis drumul miei de miliarde. Dar sunt companii care vin tare din urmă. Și, culmea, nu oferă servicii de tehnologie, deși activitățile lor s-au digitalizat puternic.

Cine calcă pe urmele Microsft, Google, Amazon și Apple

Companiile care se pregătesc să atingă pragul de 1.000 de miliarde în valoarea acțiunilor de pe piață vin tot din America. E vorba de Mastercard și Visa, doi giganți din domeniul bancar, ale căror acțiuni au crescut puternic în ultima vreme.

În cazul amândurora, prețul acestora a urcat cu peste 50% în ultimul an. Acum, sunt pe locul 7 (Visa), respectiv 11 (Mastercard) în clasamentul companiilor listate la indicele S&P 500.

Analiștii intervievați de Reuters că Visa și Mastercard pot atinge pragul de o mie de miliarde până în 2023, dacă-și mențin ritmul de creștere. Mai ales că se află în locul extrem de potrivit în acest moment. Stau în mijlocul băncilor, consumatorilor și comercianților.

Comerțul online a explodat pe mai tot mapamondul, iar giganții americani au numai de câștigat. Mai ales că nici nu prea au rivali pe zona asta. Europa nu are niciun mare jucător emitent de carduri, spre exemplu. Iar piața de pe continent este extrem de importantă pentru Visa și Mastercard.

La nivel mondial, Visa deține, în acest moment, 60% din piață pe zona de carduri de credit și de debit, iar pe locul al doilea e Mastercard – cu o cotă de 30%. American Express e mult în spate, cu doar 8,5% cotă de piață.

La cea mai recentă ședință de tranzacționare de pe Bursa americană, Visa avea o valoare de piață de aproape 450 de miliarde de dolari, iar Mastercard în jur de 324 de miliarde de dolari. Viitorul sună promițător pentru ambii giganți.

În lipsa unui deranj economic major la nivel mondial, cele două companii au deschisă calea spre pragul de 1.000 de miliarde de dolari.