21 sept. 2020 | 11:45

China plănuiește o misiune pe care nicio altă țară n-a mai derulat-o în ultima jumătate de secol

ACTUALITATE
China plănuiește o misiune pe care nicio altă țară n-a mai derulat-o în ultima jumătate de secol

Potrivit imaginilor prin satelit și a datelor de urmărire a navei, China se pregătește să lanseze misiunea landerului Chang’e-5, o misiune de colectare și returnare a probelor de pe Lună, relatează SpaceNews.

Componentele rachetei Long March 5 care lansează misiunea se află pe drumul către centrul de lansare prin satelit Wenchang, unde va avea loc lansarea. După estimarea SpaceNews, lansarea ar putea avea loc la sfârșitul lunii noiembrie.

China folosește aceleași două nave de marfă specializate pe care le-a folosit pentru a transporta piese de rachete utilizate la lansarea misiunii pe Marte, în iulie, potrivit SpaceNews.

Misiunea va încerca să returneze în jur de două kilograme de probe de pe Lună

Chang’e-5 va încerca să exploreze zona din jurul Mons Rümker, o formațiune vulcanică de pe marginea de vest a părții apropiate a Lunii. Se așteaptă ca zona să conțină caracteristici geologice mult mai recente decât mostrele returnate în timpul misiunilor Apollo ale NASA.

Misiunea complexă implică patru nave spațiale, cu un modul de serviciu care oferă propulsie. Odată ajuns pe Lună, landerul misiunii va colecta probe și le va plasa într-un vehicul de ascensiune. Acesta va decola și se va andoca cu modulul de serviciu care orbitează deasupra Lunii, folosind un mecanism robotic de orbită lunară.

Predecesorul său, Chang’e-4, a devenit prima sondă lunară care a atins partea îndepărtată a Lunii în ianuarie 2019. A petrecut multe zile lunare explorând partea cea mai stâncoasă, mult mai puțin înțeleasă, a celui mai apropiat vecin al nostru.

Chang’e-5 va petrece doar jumătate de zi lunară, aproximativ 14 zile de pe Pământ, pentru a ateriza și a testa suprafața lunară. Un vehicul de ascensiune va pleca apoi de pe suprafața lunară, dacă totul merge conform planului, și se va întâlni cu modulul de serviciu al misiunii. Astfel, la final, probele de pe Lună își vor face drum înapoi către Pământ în interiorul unui modul de returnare.