22 sept. 2020 | 15:34

China nu renunță așa ușor la TikTok: cum vrea să pună bețe-n roate înțelegerii cu Oracle

ACTUALITATE
China nu renunță așa ușor la TikTok: cum vrea să pună bețe-n roate înțelegerii cu Oracle

Guvernul de la Beijing nu pare dispus să lase atât de ușor din mână TikTok. China are un cuvânt de spus în cazul parteneriatului cu Oracle și se pare că acesta va fi extrem de apăsat.

TikTok a sperat că poate scăpa de interzicere în SUA printr-un parteneriat încheiat de Oracle, înțelegere care a venit fix după ce oferta Microsoft a fost refuzată. Numai că acest acord ar avea nevoie și de acordul Guvernului de la Beijing, ceea ce contrazice poziția pe care TikTok a avut-o de-a lungul timpului.

Proprietarii aplicației, cei de la ByteDance, susțineau sus și tare că Guvernul chinez n-are niciun fel de influență, în contextul în care respingeau acuzațiile referitoare la posibile riscuri la adresa securității. Acum, se pare că nu e chiar așa. Presa chineză scrie că acordul dintre TikTok și Oracle nu va fi aprobat de Guvernul de la Beijing.

Chinezii s-au uitat mai atent peste rubrica de termeni și condiții și pare că au luat o decizie.

China nu lasă TikTok din mână: ce spune despre acordul cu Oracle

Compania ByteDance se înțelesese împreună cu Oracle și Walmart să creeze o nouă companie, TikTok Global, care să preia practic doar operaţiunile TikTok din SUA. Însă în timp ce Oracle şi Walmart susţin că TikTok Global va fi o companie americană cu un consiliu director compus în majoritate din americani, ByteDance susţine că TikTok Global va fi subsidiara sa americană la care va deţine 80% din acţiuni.

Și aici a decis Guvernul comunist de la Beijing să intervină și să declare că nu e de acord cu această înțelegere, care pare gândită de americani pentru americani.

„Este clar că aceste condiţii arată în mod clar stilul de intimidare al Washingtonului. Aceste condiţii afectează securitatea naţională, interesele şi demnitatea Chinei. Din informaţiile furnizate de SUA, acordul este injust. El respectă solicitările nerezonabile ale Washingtonului. Este greu pentru noi să credem că Beijingul va aproba un astfel de acord”, se arată într-un editorial publicat în cotidianul Global Times, un tabloid naţionalist publicat de Cotidianul Poporului, organul oficial de presă al Partidului Comunist Chinez.

La sfârşitul săptămânii trecute, ByteDance, Oracle şi Walmart au anunţat că au ajuns la un acord care să satisfacă solicitările exprimate de preşedintele SUA, Donald Trump, pentru ca TikTok să fie vândută unei firme americane, în caz contrar urmând să fie interzisă în SUA. Cu toate acestea cele două părţi au publicat declaraţii contradictorii cu privire la termenii acordului.

Cu alte cuvinte, a spus fiecare ce a înțeles, ceea ce ridică multe semne de întrebare legate de această înțelegere.

TikTok are aproximati 100 de milioane de utilizatori în SUA și, ca mai peste tot în lume, e populară în special în rândul tinerilor.