China ar avea până la 97.000 de decese, mai mult decât toate celelalte țări. Ce zic cifrele oficiale?
Oficial, China are peste 3.300 de decese provocate de infectarea cu noul virus. Totuși, celelalte țări ale lumii, pe măsură ce se confruntă cu această problemă, susțin că cifrele sunt false. O dezvăluire recentă oferă un bilanț paralel cu ce zice regimul comunist.
În februarie, miliardarul Guo Wengui a spus că ar fi aproape 50.000 de decese provocate de epidemie. El s-a bazat pe informații de la crematoriile din Wuhan. Libération susține acum că bilanțul ar fi între: 50.000 și 97.000 de decese. Cifrele acestea au fost adunate din surse independente și tocmai de aceea nu sunt precise.
De ce ar fi mințit China? În primul rând, din orgoliu, ca să demonstreze că poate stăpâni epidemia și că o poate face mai bine decât celelalte țări la un loc. Presa franceză amintește că există o tendinţă mediatică de declarare a Chinei drept „câştigătoarea absolută” în lupta cu noul virus. Totodată, tipul acesta de propagandă nu-i o noutate pentru un regim comunist obsedat să controleze informația.
Evenimentul care a adus la un loc 40.000 de familii în plină epidemie în China
Aceeași publicație franceză amintește că regimul comunist e atât de obsedat de propagandă, încât a preferat, pe 18 ianuarie, să adune la un loc 40.000 de familii ca să-l aplaude pe președintele Xi Jinping.
Acestea au fost invitate la un banchet oficial și au devenit, totodată, unul dintre punctele zero pentru răspândirea rapidă a virsului.
Libération notează că, pe 18 ianuarie, respectivele festivităţi de la Wuhan s-au derulat în timp ce morga din oraş primea deja primele victime.
Pe măsură ce alte țări trec prin epidemie, e posibil să avem date mai precise cu privire la numărul deceselor din China. Deocamdată, e departe de cele 21 de milioane plimbate online într-un teorie conspiraționistă.
În prezent, Italia a înregistrat, oficial, cele mai multe decese: peste 16.500. La nivel global, cu cele 3.300 din China, cifrele ajung la aproape 75.000. Ce e neclar acum în China, mai ales, e dacă a raportat cât de cât corect numărul de pacienți infectați. Cifrele din China au fost folosite de alte țări ca să-și stabilească oarecum strategia de epidemie. Dacă au fost false încă de la început, e și asta o explicație de ce unele țări au fost incapabile să acționeze la început.